Panna cotta

3 łyżeczki żelatyny

 

1 litr dobrej i świeżej śmietany 36%

 

80 g cukru + laska wanilii

 

Śmietanę wlać do dużego garnka i zagotować, razem z laską wanilii i cukrem. Trzeba bardzo uważać by nie wykipiała. Gotować ja na małym ogniu 15 minut. Odstawić, wyjąć wanilię i ciągle mieszając dosypać żelatynę, dokładnie wymieszać – żelatyna musi się rozpuścić! Przestudzony płyn przelać do małych foremek, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podawać z sokiem albo konfiturami malinowymi.

Uwaga przepyszne ale tragicznie kaloryczne!!!!!!!!!!!

Przepisy z tych kategorii

Panna cotta z zieloną herbatą

Panna cotta z zieloną herbatą

figmara figmara
figowe smaki

Debiuty: woda różana

Debiuty: woda różana

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Panna cotta  waniliowa
7

Panna cotta waniliowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta z pieczonego czosnku - idealna na kanapki

Pasta z pieczonego czosnku - i…

food² food²
Food Square

Chleb maślankowy na zakwasie

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Bakłażany à la parmigiana
1

Bakłażany à la parmigiana

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jogurtowa panna cotta z matchą i malinami
1

Jogurtowa panna cotta z matchą…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Tiramisu w pucharkach
2

Tiramisu w pucharkach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bruschetta z pieczarkami jarmużem i bryndzą
1

Bruschetta z pieczarkami jarmu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Frittata z botwiną i kozim serem feta
1

Frittata z botwiną i kozim ser…

food² food²
Food Square