Panna cotta

3 łyżeczki żelatyny

 

1 litr dobrej i świeżej śmietany 36%

 

80 g cukru + laska wanilii

 

Śmietanę wlać do dużego garnka i zagotować, razem z laską wanilii i cukrem. Trzeba bardzo uważać by nie wykipiała. Gotować ja na małym ogniu 15 minut. Odstawić, wyjąć wanilię i ciągle mieszając dosypać żelatynę, dokładnie wymieszać – żelatyna musi się rozpuścić! Przestudzony płyn przelać do małych foremek, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podawać z sokiem albo konfiturami malinowymi.

Uwaga przepyszne ale tragicznie kaloryczne!!!!!!!!!!!

Przepisy z tych kategorii

Panna cotta z zieloną herbatą

Panna cotta z zieloną herbatą

figmara figmara
figowe smaki

Debiuty: woda różana

Debiuty: woda różana

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Panna cotta  waniliowa
7

Panna cotta waniliowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pudding chia z bananem i mango
1

Pudding chia z bananem i mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Lasagne Puttanesca

Lasagne Puttanesca

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Cenci - toskańskie faworki

Cenci - toskańskie faworki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron alla Norma
2

Makaron alla Norma

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czosnkowe grissini
2

Czosnkowe grissini

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku