Panna cotta

3 łyżeczki żelatyny

 

1 litr dobrej i świeżej śmietany 36%

 

80 g cukru + laska wanilii

 

Śmietanę wlać do dużego garnka i zagotować, razem z laską wanilii i cukrem. Trzeba bardzo uważać by nie wykipiała. Gotować ja na małym ogniu 15 minut. Odstawić, wyjąć wanilię i ciągle mieszając dosypać żelatynę, dokładnie wymieszać – żelatyna musi się rozpuścić! Przestudzony płyn przelać do małych foremek, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podawać z sokiem albo konfiturami malinowymi.

Uwaga przepyszne ale tragicznie kaloryczne!!!!!!!!!!!

Przepisy z tych kategorii

Panna cotta z zieloną herbatą

Panna cotta z zieloną herbatą

figmara figmara
figowe smaki

Debiuty: woda różana

Debiuty: woda różana

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Panna cotta  waniliowa
7

Panna cotta waniliowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka Panzanella

Sałatka Panzanella

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tiramisu
1

Tiramisu

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lasagne Puttanesca

Lasagne Puttanesca

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Trufle kokosowo-daktylowe z tofu
1

Trufle kokosowo-daktylowe z to…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lemon curd - angielski krem cytrynowy
3

Lemon curd - angielski krem cy…

food² food²
Food Square

Tiramisu
1

Tiramisu

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Budyń czekoladowy z frużeliną wiśniową
2

Budyń czekoladowy z frużeliną…

figmara figmara
figowe smaki

Domowe Michałki bez cukru

Domowe Michałki bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Budyń waniliowy z czarnymi porzeczkami

Budyń waniliowy z czarnymi por…

figmara figmara
figowe smaki