Pankejki z ricottą i owocami
Te placuszki łączą w sobie wszystko, co w placuszkach lubię najbardziej: ricottę, maślankę i dodatek owoców. Wszystkie „pankejki” z dodatkiem mlecznej ricotty są wyjątkowo lekkie, maślanka zaś dodaje im charakteru :)
Masę na placuszki podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam świeże maliny, do drugiej zaś- starte na grubych oczkach jabłko. Obie wersje udały się bardziej niż dobrze!
Z podanych proporcji usmażycie ok.15 placuszków.
Składniki:- ricotta - 250 g (1 opakowanie)
- maka pszenna - 1 szklanka
- maslanka - 1/2 szklanki
- jajko - 1 szt
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- maliny - lub inne ulubione dodatki np. jabłka
- olej - do smażenia, ok. 2 łyżki
W misce połącz „mokre” składniki: ricottę, maślankę i jajko.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wymieszaj wszystkie składniki.
Dodaj wybrane dodatki np. świeże maliny (ok. 10 szt) lub potarte na grubych oczkach jabłko.
na patelni rozgrzej odrobinę oleju, nakładaj małe porcje ciasta, smaż placuszki na złoto, z obu stron.