Pankejki twarogowe

Pankejki twarogowe
Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Pankejki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli miałabym wskazać na ulubione śniadanie moich dzieci, bez wątpienia byłyby to wszelkie placki, placuszki i pankejki. Szczególnie te polane „sosikiem”, bo sosik to w słowniku moich dzieci ukochany syrop klonowy.

Ja kocham pankejki nie tylko dlatego, że są po prostu pyszne, ale ratują mnie w podbramkowych sytuacjach gdy okazuje się, że w domu nie ma chleba na śniadanie. A okazuje się wyjątkowo często.

Dział „placki” mam więc opanowany, ale żeby nie było nudy ciągle szukam nowych smaków i przepisów. Dziś pomysł na pankejki twarogowe. Są obłędnie pyszne, pięknie wyrastają i są niezwykle delikatne. Twaróg ma tą wspaniałą właściwość, że pod wpływem temperatury (smażenia na patelni) staje się lekko ciągnący i miękki. Wspaniale uzupełnia klasyczne placki.

Do przygotowania placków użyłam „zwykłego” twarogu: klinka lub w kostce.

Zdjęcie - Pankejki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis - Wydrukuj przepis

Oczywiście możecie smażyć pankejki na oleju (będą wtedy nieco bardziej przypominać racuszki), ja jednak zwykle do smażenia placków nie używam żadnego tłuszczu, wykorzystuję tylko dobrze nagrzaną patelnię o nieprzywierającej powłoce. I to wystarczy, by usmażyć placki w zdrowszej i bardziej delikatnej wersji.

Usmażone placki podaję od razu, na gorąco, z dodatkiem jogurt greckiego, świeżych owoców i syropu klonowego. To nasz ulubiony zestaw na pyszne, słodkie śniadanie!

Przy okazji podrzucam Wam jeden z najpopularniejszych przepisów na blogu- oto podstawowy przepis na pankejki, wiem, że bardzo go lubicie i często wykorzystujecie w swoich domach.

Zdjęcie - Pankejki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • twaróg - 200 g (klinek lub w kostce)
  • mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • jajko - 3 szt
  • mleko - 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • sól - duża szczypta
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. Do miski włóż twaróg i rozkrusz go na drobne okruszki (np. widelcem).
  2. Do twarogu dodaj mleko i jajka, połącz.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i esencję waniliową. Wymieszaj.
  4. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, w razie konieczności dodaj nieco mleka.
  5. Gotowe ciasto nakładaj porcjami na rozgrzaną patelnię z powłoką nieprzywierającą.
  6. Smaż na złoto z obu stron, podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Kategorie przepisów