Pankejki truskawkowe
Tradycyjne pankejki tym razem z dodatkiem świeżych truskawek, dzięki czemu nie wymagają dodatkowego polewania syropem klonowym lub miodem. Bardzo smaczne śniadanie dla dwojga z podanej ilości składników.
- 250g mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 220 ml mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250g truskawek
- cukier puder
Mąke przesiać, dodać kolejno cukier, proszek do pieczenia, sode i sól. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą mleko, jajko, olej i wanilię. Połączyć wszystkie składniki, dodać posiekane truskawki, masa powinna być gładka i dość gęsta aby nie rozpłyneła się po patelni.
Patelnię wysmarować delikatnie masłem i podgrzać. Smażyć pankejki do zruumienienia najpierw z jednej, później drugiej strony przewracając łopatką. Podawać z cukrem pudrem.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));