Pankejki lekkie jak piórko
Pewnie nie raz już zapewniałam Was o moim uwielbieniu dla wszelkich śniadaniowych placuszków. Na blogu znajdziecie (pod TYM linkiem) całkiem pokaźny zbiór przepisów na pankejki właśnie. Dzisiejsze są absolutnie pyszne i naprawdę lekkie jak piórko, a wszystko to za sprawą dodatkowego składnika- mielonego twarogu (takiego jak do sernika). Twarożek sprawia, że placuszki są perfekcyjnie delikatne, wprost rozpływają się w ustach.
Użyjcie proszę do przygotowania przepisu twarogu neutralnego w smaku, bez dodatków. Wystarczy, że będzie miałki (3-krotnie mielony), a placuszki wyjdą po prostu boskie!
Z podanych proporcji otrzymacie ok. 15-20 pankejków, w zależności do tego, jak duże placki będziecie smażyć.
Pankejki proponuję podać ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem naturalny- to mój ulubiony poranny zestaw!
Składniki:- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- cukier brązowy - 1 łyżka
- sól - 1/4 łyżeczki`
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- mleko - 1 szklanka
- jajko - 2 szt
- twaróg mielony - 200 g
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- olej - ok. 1-2 łyżki, do smażenia
W misce połącz mleko, twaróg, jajka i esencję waniliową.
Dodaj suche składniki: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Wymieszaj wszystkie składniki, aby powstało gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, rozprowadź do po powierzchni. Nakładaj porcje ciasta o objętości ok. 1/3-1/4 szklanki i smaż placuszki na złoto, z obu stron. Pankejki podawaj np. ze świeżymi owocami i syropem klonowym/miodem.