Pankejki lekkie jak piórko

Zdjęcie - Pankejki lekkie jak piórko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pewnie nie raz już zapewniałam Was o moim uwielbieniu dla wszelkich śniadaniowych placuszków. Na blogu znajdziecie (pod TYM linkiem) całkiem pokaźny zbiór przepisów na pankejki właśnie. Dzisiejsze są absolutnie pyszne i naprawdę lekkie jak piórko, a wszystko to za sprawą dodatkowego składnika- mielonego twarogu (takiego jak do sernika). Twarożek sprawia, że placuszki są perfekcyjnie delikatne, wprost rozpływają się w ustach.

Zdjęcie - Pankejki lekkie jak piórko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Użyjcie proszę do przygotowania przepisu twarogu neutralnego w smaku, bez dodatków. Wystarczy, że będzie miałki (3-krotnie mielony), a placuszki wyjdą po prostu boskie!

Zdjęcie - Pankejki lekkie jak piórko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji otrzymacie ok. 15-20 pankejków, w zależności do tego, jak duże placki będziecie smażyć.

Zdjęcie - Pankejki lekkie jak piórko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pankejki proponuję podać ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem naturalny- to mój ulubiony poranny zestaw!

Składniki:
  • mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
  • cukier brązowy - 1 łyżka
  • sól - 1/4 łyżeczki`
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 2 szt
  • twaróg mielony - 200 g
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • olej - ok. 1-2 łyżki, do smażenia
Przygotowanie:

W misce połącz mleko, twaróg, jajka i esencję waniliową.

Dodaj suche składniki: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.

Wymieszaj wszystkie składniki, aby powstało gładkie ciasto.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, rozprowadź do po powierzchni. Nakładaj porcje ciasta o objętości ok. 1/3-1/4 szklanki i smaż placuszki na złoto, z obu stron. Pankejki podawaj np. ze świeżymi owocami i syropem klonowym/miodem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy