Pankejki lekkie jak piórko

Zdjęcie - Pankejki lekkie jak piórko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pewnie nie raz już zapewniałam Was o moim uwielbieniu dla wszelkich śniadaniowych placuszków. Na blogu znajdziecie (pod TYM linkiem) całkiem pokaźny zbiór przepisów na pankejki właśnie. Dzisiejsze są absolutnie pyszne i naprawdę lekkie jak piórko, a wszystko to za sprawą dodatkowego składnika- mielonego twarogu (takiego jak do sernika). Twarożek sprawia, że placuszki są perfekcyjnie delikatne, wprost rozpływają się w ustach.

Zdjęcie - Pankejki lekkie jak piórko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Użyjcie proszę do przygotowania przepisu twarogu neutralnego w smaku, bez dodatków. Wystarczy, że będzie miałki (3-krotnie mielony), a placuszki wyjdą po prostu boskie!

Zdjęcie - Pankejki lekkie jak piórko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji otrzymacie ok. 15-20 pankejków, w zależności do tego, jak duże placki będziecie smażyć.

Zdjęcie - Pankejki lekkie jak piórko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pankejki proponuję podać ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem naturalny- to mój ulubiony poranny zestaw!

Składniki:
  • mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
  • cukier brązowy - 1 łyżka
  • sól - 1/4 łyżeczki`
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 2 szt
  • twaróg mielony - 200 g
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • olej - ok. 1-2 łyżki, do smażenia
Przygotowanie:

W misce połącz mleko, twaróg, jajka i esencję waniliową.

Dodaj suche składniki: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.

Wymieszaj wszystkie składniki, aby powstało gładkie ciasto.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, rozprowadź do po powierzchni. Nakładaj porcje ciasta o objętości ok. 1/3-1/4 szklanki i smaż placuszki na złoto, z obu stron. Pankejki podawaj np. ze świeżymi owocami i syropem klonowym/miodem.

Przepisy z tych kategorii

Placuszki śniadaniowe z twarogiem i borówkami

Placuszki śniadaniowe z twarog…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Serowe mini racuszki
9

Serowe mini racuszki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Naleśniki razowe z kaszą gryczaną i serowym sosem
1

Naleśniki razowe z kaszą grycz…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Delikatne placuszki z twarogiem
7

Delikatne placuszki z twarogie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki z serem żółtym i szynką
16

Naleśniki z serem żółtym i szy…

Agata Agata
Agatek

Tagliatelle z białymi szparagami, truflą i parmezanem. Hedonistyczny maj!

Tagliatelle z białymi szparaga…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Kaszotto z kurczakiem, marchew…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałata rzymska z boczkiem i serem pleśniowym

Sałata rzymska z boczkiem i se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta ze szparagami na cieście francuskim
1

Tarta ze szparagami na cieście…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pesto z czosnku niedźwiedziego
2

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem

Wytrawne gofry z cheddarem i b…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sabih – izraelski street-food

Sabih – izraelski street…

food² food²
Food Square