Pankejki jogurtowe

Pankejki jogurtowe

Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Pankejki jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na blogu jest dział przepisów, który nazwałam “Naleśniki & placuszki”- KLIK. Znajdziecie w nim wszystko, co idealnie sprawdzi się do celebrowania leniwego (nie tylko) weekendowego śniadania, np:

  • Pankejki puszyste jak chmurka- klik
  • Drożdżowe racuszki z wiśniami- klik
  • Wytrawne pankejki z cheddarem- klik

Placków i placuszków tam bez liku, a dziś dokładam kolejną cegiełkę do tej długiej listy: pankejki jogurtowe, przygotowane z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego. Dodatek jogurtu do pankejków sprawia, że są bardzo delikatne i lekkie. Moje dzieci po prostu je uwielbiają!

Poniżej kilka rad, z mojego kuchennego doświadczenia czyli

Zdjęcie - Pankejki jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis - Wydrukuj przepisJak smażyć pankejki idealne?

Ponieważ w życiu usmażyłam już tysiące placków doszłam do (przynajmniej) dwóch odkryć, jeśli chodzi o uzyskanie najlepszego ich smaku.

  • Pierwszy to dodanie odrobiny naturalnego ekstraktu z wanilii (lub naturalnie ziarenek z laski waniliowej) do ciasta. Dzięki niemu placki zyskują niezrównany aromat- kompletnie nieporównywalny np. z cukrem wanilinowym.
  • Druga sprawa to smażenie bez dodatkowego tłuszczu, za to na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej (np. teflonowej czy ceramicznej) patelni. Takie placuszki są ładnie zarumienione, lekkie i naprawdę pyszne! Pamiętajcie jednak, by w miarę rozgrzewania się powierzchni patelni kontrolować moc “ognia” i w razie konieczności zmniejszyć płomień lub nawet na moment zestawić patelnię z palnika, by przed smażeniem kolejnej porcji pankejków mogła przez kilka minut ostygnąć.

Gotowe pankejki jogurtowe podaję z kleksem jogurtu naturalnego (chętnie greckiego, bo jest gęsty) i czymś słodkim np. syropem klonowym, miodem lub dżemem.

Zdjęcie - Pankejki jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • jogut grecki - 1 szklanka
  • jajko - 2szt
  • olej - 2 łyżki (lub stopione masło)
  • cukier - 1 łyżka (można pominąć)
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 i 1/4 łyżeczki
  • soda - 1/4 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mleko - 1/3-1/4 szklanki, dla właściwej konsystencji ciasta

Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis

  1. Wszystkie składniki na ciasto  na pankejki włóż do miski i wymieszaj.
  2. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i łatwo rozlewać się po patelni, w razie konieczności dodaj odrobinę mleka.
  3. Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię.
  4. Przełóż placuszki na drugą stronę, gdy pojawią się na nich bąbelki.
  5. Smaż pankejki z obu stron na lekko brązowy kolor.
  6. Podawaj na ciepło z dodatkiem np. jogurtu greckiego i syropu klonowego.
  7. Z podanych proporcji usmażysz ok. 12 placków.

Kategorie przepisów