Pankejki jogurtowe
Przepis - Wydrukuj przepis
Na blogu jest dział przepisów, który nazwałam “Naleśniki & placuszki”- KLIK. Znajdziecie w nim wszystko, co idealnie sprawdzi się do celebrowania leniwego (nie tylko) weekendowego śniadania, np:
- Pankejki puszyste jak chmurka- klik
- Drożdżowe racuszki z wiśniami- klik
- Wytrawne pankejki z cheddarem- klik
Placków i placuszków tam bez liku, a dziś dokładam kolejną cegiełkę do tej długiej listy: pankejki jogurtowe, przygotowane z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego. Dodatek jogurtu do pankejków sprawia, że są bardzo delikatne i lekkie. Moje dzieci po prostu je uwielbiają!
Poniżej kilka rad, z mojego kuchennego doświadczenia czyli
Przepis - Wydrukuj przepisJak smażyć pankejki idealne?
Ponieważ w życiu usmażyłam już tysiące placków doszłam do (przynajmniej) dwóch odkryć, jeśli chodzi o uzyskanie najlepszego ich smaku.
- Pierwszy to dodanie odrobiny naturalnego ekstraktu z wanilii (lub naturalnie ziarenek z laski waniliowej) do ciasta. Dzięki niemu placki zyskują niezrównany aromat- kompletnie nieporównywalny np. z cukrem wanilinowym.
- Druga sprawa to smażenie bez dodatkowego tłuszczu, za to na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej (np. teflonowej czy ceramicznej) patelni. Takie placuszki są ładnie zarumienione, lekkie i naprawdę pyszne! Pamiętajcie jednak, by w miarę rozgrzewania się powierzchni patelni kontrolować moc “ognia” i w razie konieczności zmniejszyć płomień lub nawet na moment zestawić patelnię z palnika, by przed smażeniem kolejnej porcji pankejków mogła przez kilka minut ostygnąć.
Gotowe pankejki jogurtowe podaję z kleksem jogurtu naturalnego (chętnie greckiego, bo jest gęsty) i czymś słodkim np. syropem klonowym, miodem lub dżemem.
Składniki:
- mąka pszenna - 1 szklanka
- jogut grecki - 1 szklanka
- jajko - 2szt
- olej - 2 łyżki (lub stopione masło)
- cukier - 1 łyżka (można pominąć)
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/4 łyżeczki
- soda - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- mleko - 1/3-1/4 szklanki, dla właściwej konsystencji ciasta
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
- Wszystkie składniki na ciasto na pankejki włóż do miski i wymieszaj.
- Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i łatwo rozlewać się po patelni, w razie konieczności dodaj odrobinę mleka.
- Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię.
- Przełóż placuszki na drugą stronę, gdy pojawią się na nich bąbelki.
- Smaż pankejki z obu stron na lekko brązowy kolor.
- Podawaj na ciepło z dodatkiem np. jogurtu greckiego i syropu klonowego.
- Z podanych proporcji usmażysz ok. 12 placków.