Panettone

Panettone
Zdjęcie - Panettone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jest to rodzaj drożdżowej babki, tradycyjnie spożywanej w okresie świąt Bożego Narodzeniai Nowego Roku, zwłaszcza w Mediolanie.
Niesamowicie aromatyczna babka! Mięciutka i puszysta w środku. Drożdżowy klasyk.Osobiście tylko ją poskubałam (przez niechęć do bakalii), ale rodzicom smakowała tak bardzo, że zażyczyli sobie powtórki na wyjazd.
P.S. Panettone tradycyjnie wypiekana jest w dość małej, ale wysokiej formie. Moja babka może nie przypomina pierwowzoru, bo upieczona w zwykłej formie od babki, ale wydaje mi się, że i tak wygląda nie najgorzej :)

Zdjęcie - Panettone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis z książki Mamma Mia. Domowa kuchnia włoska Franka Bordoni. Podaję go z moimi zmianami, lekko babkę upraszczającymi.

Składniki:
  • 100 g mieszanki keksowej (m.in. rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, ananas)*
  • 2 łyżki rumu

Ciasto
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 10 dag masła
  • po 1 łyżeczce skórki startej z pomarańczy i cytryny
  • spora szczypta mielonych ziaren anyżu [nie dodałam]
  • tłuszcz do wsmarowania formy [użyłam formy silikonowej]
  • masło do posmarowania wierzchu ciasta


1. Posiekać większe kawałki bakalii z mieszanki keksowej i zalać je rumem.2. W dużej misce wyrobić na gładką masę wszystkie składniki ciasta. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).3. Do ciasta dodać namoczone w rumie bakalie. Ponownie wyrobić ciasto i przełożyć do formy od babki**. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut (kiedy robiłam ciasto było dość zimno i wyrastało około 1,5 h).4. Formę ustawić w piekarniku na środkowej półce. Piec 50-60 minut w 160 stopniach.5. Po 15-20 minutach wierzch babki posmarować stopionym masłem i ponownie wstawić do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.
* w oryginale zamiast 100 g mieszanki keksowej jest: 10 g rodzynków, 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 30 g kandyzowanej skórki cytrynowej, 30 g orzeszków piniowych** w oryginale: ciasto przełożyć do dwóch specjalnych form do panettone
Zdjęcie - Panettone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów