Pancakes z ricottą
Jestem jedną z gorliwych wyznawczyń zasady, że śniadanie to zdecydowanie najważniejszy posiłek dnia! Staram się więc każdy poranek rozpoczynać czymś pysznym, co zapewni mi dobry humor aż do samego wieczora.
Często przygotowuję placuszki. Mąka, jajka, trochę mleka i baza gotowa. Do tego ulubione dodatki, prażone jabłka, świeże owoce, czasem bekon lub pieczone pomidory. Dziś kremowa ricotta i trochę miodu. To będzie słodki dzień!
To kolejny, po pomarańczowych naleśnikach, przepis, jakim wspieram na blogu akcję społeczną „Zboże Smakuje i Inspiruje” (link FB ). W jej ramach staramy się pokazać, jak ważnym elementem diety są produkty zbożowe, które powinny znaleźć się w naszym codziennym menu, np. w tak pysznej formie, jak ta dzisiejsza :)
Pancakes z ricottą Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- mleko - 1 i 1/2 szklanki
- jajko - 3 szt
- sól - 1/2 łyżeczki
- cukier - 2 łyżki
- ricotta - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- tłuszcz do smażenia - opcjonalnie
Ubij białka na sztywną pianę.
Mleko wymieszaj z żółtkami i serkiem. Dodaj do mieszanki mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Wymieszaj składniki na gładkie ciasto. Dodaj wcześniej ubitą pianę, delikatnie połącz.
Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię, smaż placuszki na złoto, z dwóch stron. Podawaj z miodem lub owocami.