Pancakes z ricottą
Przegladając włoskie blogi natrafiłam na blogu La ciliegina sulla torta na pyszne placuszki z ricottą. Nie mogłam przejść obok nich ot tak... Musiałam je zrobić ! :) Robiłam już jedne pancakesy z ricottą i były przepyszne. Te również. Takie delikatne, puszyste. Polecam! Jedliśmy je z syropem klonowym i wiśniowym dżemem mojej mamy. Radzę zrobić z podwójnej porcji, dla 3 osobowej rodzinki te proporcje to stanowczo za mało, a placuszki są przepyszne!:)
Korzystam z promieni słonecznych póki jeszcze są, staram się robić jak najwięcej zdjęć z udziałem słońca. Jesienią i zimą czeka mnie seria zdjęć domowych, które już mi się nie podobają tak jak te pełne słońca... No cóż ... mamy jesień...
Składniki na około 20 pancakesów:
*250g serka ricotta
*125ml mleka
*2 jajka
*100g mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*szczypta soli
*miód lub syrop klonowy do polania
*świeże owoce lub dżem do podania
Wykonanie:
Ricottę wymieszać z żółtkami i mlekiem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek dodając sól. Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek. Odmierzać łyżką mieszankę i kłaść na rozgrzaną patelnię. Piec minutę z każdej strony.
Serwować na ciepło z miodem, syropem klonowym i świeżymi owocami bądź z dżemem.
Smacznego :)