Pancakes z jagodami
Moje pożegnanie z sezonem jagodowym to pyszne racuszki z tymi owocami. Lekkie jak mgiełka bo na maślance. Nie wiem ile można ich zjeść ale napewno dużo. Resztę jagód jakie nabyłam w tym roku zamroziłam i będą czekały na jakąś specjalną okazję. Pancakes z jagodami zgłaszam do akcji Olciaky a jutro zaczynam sezon brzoskwiniowy:)
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka maślanki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru
- 2 jaja
- jagody
Żółtka lekko ubić z maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na patelni bez tłuszczu do zarumienienia placuszków. Ja, do każdego placka dodawałam jagody. Podawać od razu. Można obsypać cukrem pudrem.
Smacznego:)