Pancakes z borówką amerykańską
Chyba tylko ich mi tu brakowało. To zdecydowanie hit pankejkowy! Są świetne, wspaniale pachną, cudownie smakują i kolorują język na fioletowo, co bardzo lubię hi hi ;) Nie dość, że to moje pierwsze pankejki z borówką to także mój pierwszy raz z syropem klonowym. Nareszcie go kupiłam! Czaiłam się, czaiłam i w końcu mam - kanadyjski syrop klonowy. Wiecie co, pankejki z syropem są boskie! Jak już mnie Dr House zachęcał jedząc pancakesy z syropem to musiałam i ja spróbować, nie? ;)
Placuszki robię najczęściej z mojego ulubionego przepisu, który pożyczyłam z bloga Dorotki i korzystam z niego często zmieniając jedynie dodatek owocowy:)
Składniki (robiłam z podwójnej porcji):
*1 szklanka mąki
*1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
*2 łyżki cukru pudru
*1 1/4 szklanki maślanki lub kefiru
*1 jajko roztrzepane
*2 łyżeczki miodu płynnego
*20g roztopionego masła
*250g borówki amerykańskiej
Wykonanie:
Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek,wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, miód i roztopione masło. Wmieszać borówki. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.
Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu) z obu stron.
Smacznego :)