Pancakes na mleku – najprostsze
Placki, racuszki, naleśniki, amerykańskie pancakes – wszystkie uwielbiane jednakowo przez moją rodzinkę i przez cały świat. Od lat niezmiennie goszczą na naszych stołach i nie bez powodu – są po prostu pyszne, przygotowuje się je w zaledwie kilka chwil i ze składników, które zazwyczaj mamy w lodówce. Jakby tego było mało, przy produkcji placuszków bardzo chętnie pomagają dzieci.
Odmian i przepisów jest wiele, sama piekę pancakes na różne sposoby – słodkie i wytrawne, ale jak dotąd nie udało mi się zamieścić na nie ani jednego przepisu z prostej przyczyny – na placki każdy czeka niecierpliwie z widelcem w dłoni – zdjęcia? Wykluczone!
Ten przepis to przepis najprostszy, niezwykle ekonomiczny, a nawet można powiedzieć – kryzysowy. Mleko, jajka i mąka zazwyczaj wychodzą ze spiżarni jako ostatnie, więc pyszny posiłek dla całej rodziny przygotować nawet, gdy w lodówce niemal pusto. Jako dodatek do placków świetnie sprawdzi się domowa konfitura, miód lub syrop klonowy. Co kto lubi.
Składniki:(3-4 porcje)- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia do miski.
- Dodaj cukier, jajka, mleko oraz roztopione i przestudzone masło.
- Za pomocą trzepaczki lub mikserem rozmieszaj składniki aż dokładnie się połączą i znikną wszystkie grudki.
- Odstaw na 15 minut pod przykryciem.
- Patelnię rozgrzej niezbyt mocno.
- Wylewaj po porcji ciasta i smaż bez tłuszczu.
- Odwróć na drugą stronę, gdy powierzchnia ciasta zacznie się ścinać i pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Dosmaż placki z drugiej strony i przekładaj na półmisek.
- Podawaj od razu z owocami, jogurtem, konfiturą, miodem lub syropem klonowym itp.
Smacznego!