Pan di zucca - chlebek dyniowy

Pan di zucca - chlebek dyniowy

Zdjęcie - Pan di zucca - chlebek dyniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chlebek dyniowy - pan di zucca to przepis Tuki z bloga La cilliegina sulla torta, a robiła go także Ela z My Best Food. Dziś możecie go oglądać w trzech wersjach ;) Każda z tego samego przepisu i każda inna. Umówiłyśmy się bowiem na wspólny wypiek - Atinka, Szarlotka i ja.

Powiem szczerze, że ten chlebek sprawił mi dużo kłopotów. Pierwsza jego wersja wylądowała w koszu. Niestety był to zakalec, a wszystko chyba przez zbyt mokre puree z dyni. Miałam go nie robić drugi raz, ale się skusiłam. I dobrze ! :) Wyszedł mi, choć i tak nie do końca taki jaki powinien, ale smak wynagrodził wszystko. Ciasto przyjemnie pachnie, w dniu wypieku było ciężkie i mokre, a na następny dzień dużo lepsze. Miękkie. Idealne z dżemem czy do jedzenia ot tak do szklanki ciepłego mleka.

Dziękuję Wam Dziewczyny za wspólny, pachnący wypiek.:*

Zdjęcie - Pan di zucca - chlebek dyniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*650g mąki Manitoba (dałam zwykłą pszenną)
*400g puree z dyni
*10g suchych drożdży 
*60g rozpuszczonego masła
*150ml ciepłego mleka
*100g cukru
*szczypta soli
*laska wanilii, ekstrakt lub cukier waniliowy
*rodzynki
*50g marmolady morelowej (pominełam)

Wykonanie:


Do miski wrzucić wszystkie mokre składniki (bez dżemu), na to suche i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić do wyrosniecia na 60-120 minut. Nastepnie uformowac 20 małych kulek i ułożyć je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach okolo 1/2 cm. Zostawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Zaraz po wyjęciu z pieca posmarować wierzch rozpuszczoną z odrobiną wody marmoladą morelową.

Smacznego:)

 

Zdjęcie - Pan di zucca - chlebek dyniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pan di zucca - chlebek dyniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów