Paluchy plecione z makiem
Odkryłam niedawno bardzo dobrą piekarnię więc pieczywo pojawia się tu trochę rzadziej jednak wyrabianie ciasta drożdżowego mnie odpręża więc na pewno z tego nie zrezygnuję. Dzisiaj polecam plecione paluchy. Posypane makiem, posmarowane masłem, z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorkiem. Czuć wiosnę?
Składniki
Instrukcje
Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać do miski mąkę z solą. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, roztrzepane jajka i wymieszać. Masło rozpuścić i dodać gorące do ciasta. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godź. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, ponownie wyrobić. Uformować wałek i pokroić na kilka, równych części. Każdą część uformować w cienki wałek. Składać po 2 wałeczki i zaplatać jak warkocz. Gotowe paluchy przekładać na wysmarowaną blachę. Odstawić do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min.