Paluchy maślane
Świetny przepis na prawdziwe, drożdżowe, maślane paluchy. Przypominją mi wyroby jednej z małej stargardzkiej piekarni, gdzie szło się rano po świeże paluchy i piekarz z zaplecza przynosił je w takim wielkim wiklinowym koszu.
Doskonałe na sucho, ale z masłem i dodatkami wyśmienite.
Polecam też mój ostatni chlebek, do zrobienia w 5 minut i bez mąki.
Paluchy przez pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy np: cukrem, sezamem, solą, makiem lub ziołami.
Mamy tutaj wiele możliwości. I z każdą inną posypką, smakują inaczej.
U nas w domu najlepiej smakują te z sezamem i z cukrem.
Na zdjęciu poniżej masz również przygotowaną chałkę z tego samego ciasta. Akurat mój Tata ulepił ?
Porcji: 15-17 paluchów o długości około 25cm
Przepis podam z użyciem drożdży świeżych i drożdży suszonych. Ja, prawie do wszystkiego używam drożdży suszonych.
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży świeżych lub 7 g (1 torebeczka) drożdży suszonych
1/4 szklanki cukru/ miodu
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
1 jajko, rozmącone- do posmarowania przed pieczeniem
posypki: cukier, sól, mak, sezam, zioła
Sposób wykonania:
- Do misy od miksera wsypujemy mąkę. Do garnuszka, lub miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier/miód, 2 łyżki ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
- Jeśli używasz drożdży suszonych, to wystarczy wymieszać je z mąką i od razu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
- Wyrośnięty zaczyn wlewamy do miski z mąką i dodajemy resztę ciepłego mleka, cukier, sól, olej oraz jajko. Wyrabiamy mikserem na niskich obrotach hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
- Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Nastawiamy piekarnik na 180C i przygotowujemy dwie duże płaskie blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
- Dzielimy ciasto na około 15 kawałków i każdy rolujemy na kształt palucha. Układamy na blaszce w odstępach (około 7 na blaszce), smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy np. cukrem.
- Pieczemy około 15-20 minut, lub do zarumienienia.