Paluchy maślane

Świetny przepis na prawdziwe, drożdżowe, maślane paluchy. Przypominją mi wyroby jednej z małej stargardzkiej piekarni, gdzie szło się rano po świeże paluchy i piekarz z zaplecza przynosił je w takim wielkim wiklinowym koszu. 

Doskonałe na sucho, ale z masłem i dodatkami wyśmienite.

Polecam też mój ostatni chlebek, do zrobienia w 5 minut i bez mąki.

Paluchy przez pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy np: cukrem, sezamem, solą, makiem lub ziołami.

Mamy tutaj wiele możliwości. I z każdą inną posypką, smakują inaczej.

U nas w domu najlepiej smakują te z sezamem i z cukrem.

Na zdjęciu poniżej masz również przygotowaną chałkę z tego samego ciasta. Akurat mój Tata ulepił 🙂

Zdjęcie - Paluchy maślane- ulubione mojego Taty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paluchy maślane- ulubione mojego Taty

Porcji: 15-17 paluchów o długości około 25cm

Przepis podam z użyciem drożdży świeżych i drożdży suszonych. Ja, prawie do wszystkiego używam drożdży suszonych.

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej

25 g drożdży świeżych lub 7 g (1 torebeczka) drożdży suszonych

1/4 szklanki cukru/ miodu

1 szklanka ciepłego mleka

1 jajko

1/4 szklanki oleju roślinnego

1 łyżeczka soli

1 jajko, rozmącone- do posmarowania przed pieczeniem

posypki: cukier, sól, mak, sezam, zioła

Sposób wykonania:

  1. Do misy od miksera wsypujemy mąkę. Do garnuszka, lub miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier/miód, 2 łyżki ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
  2. Jeśli używasz drożdży suszonych, to wystarczy wymieszać je z mąką i od razu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
  3. Wyrośnięty zaczyn wlewamy do miski z mąką i dodajemy resztę ciepłego mleka, cukier, sól, olej oraz jajko. Wyrabiamy mikserem na niskich obrotach hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
  4. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Nastawiamy piekarnik na 180C i przygotowujemy dwie duże płaskie blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  6. Dzielimy ciasto na około 15 kawałków i każdy rolujemy na kształt palucha. Układamy na blaszce w odstępach (około 7 na blaszce), smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy np. cukrem.
  7. Pieczemy około 15-20 minut, lub do zarumienienia.

Zdjęcie - Paluchy maślane- ulubione mojego Taty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paluchy maślane- ulubione mojego Taty

Zdjęcie - Paluchy maślane- ulubione mojego Taty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paluchy maślane- ulubione mojego Taty

Zdjęcie - Paluchy maślane- ulubione mojego Taty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paluchy maślane- ulubione mojego Taty

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowa chałka
1

Drożdżowa chałka

Patrycja Patrycja
Simply Food

Chleb maślany

Chleb maślany

Beti Beti
kruche babeczki

Mleczny chleb żytni na zakwasie

Mleczny chleb żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chałka z cukrem perlistym
2

Chałka z cukrem perlistym

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka

Chałka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Mleczny chleb na zakwasie z sezamem

Mleczny chleb na zakwasie z se…

Tosia Tosia
Smakowity chleb