Paluchy drożdżowe

Paluchy drożdżowe
Zdjęcie - Paluchy drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 35
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Słodkie paluchy drożdżowe idealne do kawy lub jak kto woli do szklanki mleka. Idealne na drugie śniadanie,  dla dzieci do szkoły.

Składniki Instrukcje

Z drożdży, łyżki mąki i 3 łyżek wody zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać cukier, wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko i rozmieszane jajka. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać rozpuszczone, gorące masło i jeszcze raz wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i pozostawić ciasto do wyrośnięcia w misce obsypanej po bokach mąką.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na podsypany mąką blat.Ciasto podzielić na równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkować, za pomocą ostrego noża naciąć do połowy, następnie zwinąć w rulon.

Zdjęcie - Paluchy drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Paluchy drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Paluchy drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Odstawić do wyrośnięcia, posmarować mlekiem lub rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 15 - 20 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Paluchy drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów