Paluchy cebulowe z makiem

Paluchy cebulowe z makiem
Zdjęcie - Paluchy cebulowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 35
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Przepyszne, domowe pieczywo cudownie pachnące prażoną cebulką z chrupiącymi ziarenkami maku. Miękkie i puszyste. Bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam.

Składniki Instrukcje

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju.

Z drożdży, łyżki mąki i  odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać do miski mąkę z solą, dodać mak. Dodać drożdże, resztę ciepłego mleka, rozmieszane jajka i wymieszać. Dodać podsmażoną cebulę. Masło rozpuścić i gorące dodać do ciasto. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godź. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, ponownie wyrobić. Uformować wałek i pokroić na 8-10 kawałków. Każdą porcję ciasta rozwałkować i zwijąc jak roladkę. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce. Odstawić na 15-20 min. Posmarowac mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Paluchy cebulowe z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów