Paluchy cebulowe z makiem
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Przepyszne, domowe pieczywo cudownie pachnące prażoną cebulką z chrupiącymi ziarenkami maku. Miękkie i puszyste. Bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam.
Składniki- mąka pszenna - 500 g
- drożdże - 15 g
- masło - 100 g
- mleko - 250 ml
- sól - 1 łyżeczka
- mak - 3-4 łyżki
- cebula - 2
- jajka - 2
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać do miski mąkę z solą, dodać mak. Dodać drożdże, resztę ciepłego mleka, rozmieszane jajka i wymieszać. Dodać podsmażoną cebulę. Masło rozpuścić i gorące dodać do ciasto. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godź. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, ponownie wyrobić. Uformować wałek i pokroić na 8-10 kawałków. Każdą porcję ciasta rozwałkować i zwijąc jak roladkę. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce. Odstawić na 15-20 min. Posmarowac mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min.
Smacznego:)