Palmiery Bolognese - Partyhits!
Genialna w swej prostocie,pyszna i najprostsza z przekasek,która zawsze robi furorę wsród gości.Z gotowego ciasta francuskiego można wyczarować prawdziwe pyszności.Niewiele zachodu,a efekt znakomity.Oprócz nadzienia o znakomity smak zadba dobre gatunkowo ciasto francuskie.Dlatego wybierz z lady chłodniczej ciasto z masłem ,jest dużo lepsze w smaku od innych tańszych zamienników.Dzisiejsze palmiery są z dodatkiem pysznego sosu bolognese.Bajeczne smakują jedzone prosto z piekarnika,na zimno równie rewelacyjne.Nie wiem tylko,czy warto robić je z jednej porcji,bo znikają w tempie błyskawicznym.Polecam przepis,na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie.
Składniki na 16 sztuk:
250 g mieszanego mięsa mielonego
2 łyżki oleju
200 g przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól,pieprz,cukier
1 łyżeczka suszonego oregano
1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g
1 łyżka mąki
Wykonanie:
- mięso mielone podsmażyc na rozgrzanym oleju na rumiano.Dodać przecier pomidorowy i koncentrat ,sól,pieprz,cukier i oregano.Smażyć na patelni 10 minut,aż nadmiar płynu odparuje,a sos się zagęści.Odstawić do wystudzenia
- rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną mięsną masę.Od krótkiej stony zwinąć z obu stron do środka
- ostry nóż zanurzyć w mące i pociąć rolkę w 1-cm plastry.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy
- piec w gorącym piekarniku na środkowej szynie 15-16 minut.Można pociąć ciasto także w grubsze 2-cm plastry.Moje są właśnie tej grubości.Należy wówczas wydłużyć czas pieczenia do 20 minut