Pain perdu - tosty francuskie
Przepyszna propozycja śniadaniowa na weekend, miękkie w środku, chrupiące z wierzchu kromki drożdżowego pieczywa, unurzanego w jaku, mleku i soku ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem cynamonu ostatecznie usmażonego na maśle, daje poczucie rozkoszy podniebieniu, i spokój ducha o poranku. Pain perdu robi się tylko z drożdżowego pieczywa i najbardziej do tego nadaje się chałka, przynajmniej dwu dniowa, świeża się nie sprawdza, choć zawsze możecie poddać ją szybkiemu procesowi starzenia zostawiając ją na noc w kuchni bez zabezpieczenia ;) Gdyby tak rozkoszy było mało, możecie polać usmażone tosty miodem, koniecznie szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy do tego ;) Smacznego już nie trzeba !
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 15 min
4 kromki czerstwej chałki
1/2 szklanki mleka
3 jaja
sok i starta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu
3 łyżki masła
cukier puder do podania
Przygotowanie:
1. Pomarańczę dobrze szorujemy, ścieramy skórkę, sok wyciskamy do szklanki
2. Jaja należy rozbełtać z mlekiem, cukrem, sokiem z pomarańczy, dodać startą skórkę i cynamon
3. Na patelni rozgrzewamy masło, kromki czerstwej chałki namaczamy dobrze ze wszystkich stron w mieszance mleka i jajek, jeśli chałka jest bardziej sucha można dłużej moczyć
4. Układamy kromki na rozgrzane masło i na średnim ogniu rumienimy z obydwu stron na złoty kolor, jeśli została nam jeszcze mieszanka jajeczna możemy nałożyć ją łyżką na piekące się już tosty
5. Podajemy na ciepło, z cząstkami pomarańczy, poruszamy cukrem pudrem lub polane miodem
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 15 min
4 kromki czerstwej chałki
1/2 szklanki mleka
3 jaja
sok i starta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu
3 łyżki masła
cukier puder do podania
Przygotowanie:
1. Pomarańczę dobrze szorujemy, ścieramy skórkę, sok wyciskamy do szklanki
2. Jaja należy rozbełtać z mlekiem, cukrem, sokiem z pomarańczy, dodać startą skórkę i cynamon
3. Na patelni rozgrzewamy masło, kromki czerstwej chałki namaczamy dobrze ze wszystkich stron w mieszance mleka i jajek, jeśli chałka jest bardziej sucha można dłużej moczyć
4. Układamy kromki na rozgrzane masło i na średnim ogniu rumienimy z obydwu stron na złoty kolor, jeśli została nam jeszcze mieszanka jajeczna możemy nałożyć ją łyżką na piekące się już tosty
5. Podajemy na ciepło, z cząstkami pomarańczy, poruszamy cukrem pudrem lub polane miodem