Pączusie ptysiowe


- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Moją propozycją na Tłusty Czwartek są mini pączusie ptysiowe. Łatwe w przygotowaniu, szybkie w smażeniu i bardzo smaczne. Wykonane z ciasta parzonego nie odstraszają osób, których zwykle zniechęcają drożdże.
Składniki- mleko - 200 ml
- masło - 100 g
- mąka - 1 szklanka
- jajka - 4 szt.
- sól - 1 szczypta
- cukier puder - do posypania
W garnku z grubym dnem umieścić masło i mleko. Zagotować. Garnek zdjąć z ognia, przesiać mąkę, dodać sól i energicznie mieszać, tak aby nie było grudek. Ponownie postawić na ogniu i gotować ok. 2 minut cały czas mieszając. Ciasto powinno być gładkie i lśniące i ładnie odchodzić od łyżki. Odstawić do wystudzenia.
Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i miksować. Nabierać ciasto łyżką i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć kilka minut na złoto następnie przewrócić na drugą stronę. Wyjmować pączusie łyżką cedzakową, przełożyć na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)