Pączusie ptysiowe

Pączusie  ptysiowe
Zdjęcie - Pączusie  ptysiowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 35
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Moją propozycją na Tłusty Czwartek są mini pączusie ptysiowe. Łatwe w przygotowaniu, szybkie w smażeniu i bardzo smaczne. Wykonane z ciasta parzonego nie odstraszają osób, których zwykle zniechęcają drożdże.

Składniki Instrukcje

W garnku z grubym dnem umieścić masło i mleko. Zagotować. Garnek zdjąć z ognia, przesiać mąkę, dodać sól i energicznie mieszać, tak aby nie było grudek. Ponownie postawić na ogniu i gotować ok. 2 minut cały czas mieszając. Ciasto powinno być gładkie i lśniące i ładnie odchodzić od łyżki. Odstawić do wystudzenia.

Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku  i miksować. Nabierać ciasto łyżką i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć kilka minut na złoto następnie przewrócić na drugą stronę. Wyjmować pączusie łyżką cedzakową, przełożyć na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pączusie  ptysiowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów