Pączki z ricottą
Włoskie pączki z ricottą pochodzące z okolic Neapolu to zeppole. Proste, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wiem, że lubicie takie proste przepisy, a ten jest idealny na zbliżający się tłusty czwartek. Bez drożdży i długiego wyrabiania, wystarczy wymieszać składniki w jednej misce, a potem usmażyć małe pączusie. Pączki są miękkie i puszyste, najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.
Składniki:
250 g sera ricotta
2 jaja
1 łyżka esencji waniliowej lub likieru amaretto
150 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ser ricotta mieszamy z jajkami i esencją waniliową. Następnie dodajemy mąkę przesianą z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem mieszamy do powstania jednolitej masy.
W garnku rozgrzewamy olej (175 st. C). Z ciasta przy pomocy dwóch łyżeczek zanurzanych w oleju formujemy niewielkie pączki i wrzucamy je na tłuszcz. Smażymy do uzyskania złotego koloru, odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.