Pączki z dżemem malinowym

Tekst przeczytasz w 5 min

Pączki, pączusie niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich popołudniowej kawy, a inni jedzą je tylko od święta. Jestem ciekawa czy wiecie, że pączki były znane już w starożytnym Rzymie? Zajadano się nimi w czasie obchodów święta przełomu zimowo-wiosennego. Pączki dotarły również do Polski, ale nie w takiej formie, jaką znamy dziś. Nasi przodkowie jedli pączki nadziewane słoniną, dziś może nas to zdziwić, ale wtedy było to rarytas. Brzmi dziwnie, ale i dziś można znaleźć wiele przepisów z różnych regionów świata, gdzie ciasto pączkowe wypełnione jest dodatkami wytrawnymi, ale o tym w innym wpisie. Historia mówi, że dopiero w XVIII wieku do pączków zaczęto dodawać drożdże, to zupełnie odmieniło ich smaki i wygląd. Od tamtej pory, nabrały puszystości, zrobiły się okrągłe i słodkie.Zdjęcie - Pączki z dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pączki z dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paczki z dżemem malinowym [feast_advanced_jump_to] 🌌 Ciasto nocne

Co to jest ciasto nocne? Jest to ciasto, które przygotowujemy dzień przed planowanym smażeniem pączków. Wszystkie składniki wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia, następnie odgazowujemy, czyli krótko wyrabiamy, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Następnym krokiem jest szczelne przykrycie miski z ciastem folią spożywcza i umieszczenie w lodówce na całą noc. Następnego dnia ciasto należy wyjąć z lodówki i pozwolić mu osiągnąć temperaturę pokojową. Ciasto nocne po usmażeniu jest mocne, ale puszyste i delikatne i oczywiście przepyszne w smaku. Z poniższego przepisu możecie przygotować pączki bez nocnego chłodzenia. Wystarczy, że po wyrośnięciu ciasta podzielicie je na małe porcje, uformujecie pączki, a po ponownym wyrośnięciu usmażycie, będą pyszne!

Zdjęcie - Pączki z dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPączki z dżemem malinowym 🥘 Składniki

  • 240 ml mleka letniego
  • 20 g świeżych drożdży lub suchych 8 g
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g cukru drobnego
  • 2 średnie jajka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki, albo octu

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • dżem do nadziewania pączków użyłam malonowy może być również śliwkowy, porzeczkowy
  • cukier puder do oprószenia

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta

  • Do letniego mleka dodać drożdże, dokładnie wymieszać i dostawić na chwilę, aby się spieniły.
  • Masło stopić w rondelku i przestudzić. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier. Jajka roztrzepać w miseczce, a następnie dodać do mąki wraz z mlekiem i drożdżami oraz przestudzonym masłem i alkoholem. Jeśli używacie suchych drożdży, dosypcie je do mąki i wymieszajcie. Ciasto wyrobić mikserem zaopatrzonym w końcówkę typu hak przez kilka minut, powinno być gładkie. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykryć folią spożywczą, aby nie obsychało podczas wyrastania. Odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu ciasta należy je odgazować, czyli przerobić ręcznie, aby było gładkie i bez dużych bąbelków powietrza. Ponownie umieścić ciasto w misce, szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy w ciepłym miejscu do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  • Następnym krokiem jest dzielenie i wyrastanie. Ciasto najlepiej zważyć i podzielić na 12 równych bułeczek. Każdą porcję ciasta utoczyć w dłoniach w zgrabną kuleczkę, jeśli ciasto będzie bardzo kleiło się do rąk, można delikatnie naoliwić dłonie i uformować kuleczkę. Można również delikatnie podsypać mąką, ale używajcie jej oszczędnie, ponieważ nadmiar mąki na pączku podczas smażenia spowoduje dymienie oleju.
  • Uformowane kuleczki ciasta układać na naoliwionym papierze do pieczenia lub lekko posypanym mąką. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć dłonią, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią spożywczą (oliwą do pączków) i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do napuszenia.

🍳 Smażenie

  • W czasie, kiedy pączki rosną, rozgrzewamy olej roślinny w dużym szerokim naczyniu, może to być głęboka patelnia lub rondel. Oleju powinno być około 5 cm licząc od dna naczynia. Olej rozgrzewamy do temperatury 175-180 st C.
  • Napuszone pączki ostrożnie wkładamy na olej i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy pączki smażą się już z drugiej strony, możecie sprawdzić, czy ciasto w środku jest już upieczone przez wbicie długiej wykałaczki w środek pączka, Jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty, nieoklejony surowym ciastem, to znak, że pączki można wyjąć z oleju.
  • Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  • Lekko przestudzone pączki nadziewamy szprycą wypełnioną dżemem malinowym lub innym ulubionym, posypujemy cukrem pudrem.

🍩 Pączkowe szaleństwo

Poniżej znajdziecie kilka innych przepisów na smaczne i sprawdzone pączki. Spróbujcie wspaniałych delikatnych jak puch pączków Malasadas najpopularniejszych pączków na Hawajach! Pączki na piwie, czy inne z dodatkiem skórki pomarańczy również powinny Wam posmakować. Zapraszam serdecznie.

  • Zdjęcie - Pączki z dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMalasadas portugalskie pączki
  • Zdjęcie - Pączki z dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPączki na piwie
  • Zdjęcie - Pączki z dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPączki z nutką pomarańczy
  • Zdjęcie - Pączki z dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPączki z czarną porzeczką

📖 Przepis Zdjęcie - Pączki z dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PrintPączki z dżemem malinowym Wspaniałe pączki z ciasta nocnego, puszyste, delikatnie i bardzo smaczne. Course DeseryCuisine Polska Prep Time 40 minutesCook Time 15 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients

  • 240 ml mleka letniego
  • 20 g świeżych drożdży lub suchych 8 g
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g cukru drobnego
  • 2 średnie jajka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki, albo octu

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • dżem do nadziewania pączków użyłam malonowy może być również śliwkowy, porzeczkowy
  • cukier puder do oprószenia

InstructionsPrzygotowanie ciasta

  • Do letniego mleka dodać drożdże, dokładnie wymieszać i dostawić na chwilę, aby się spieniły.
  • Masło stopić w rondelku i przestudzić. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier. Jajka roztrzepać w miseczce, a następnie dodać do mąki wraz z mlekiem i drożdżami oraz przestudzonym masłem i alkoholem. Jeśli używacie suchych drożdży, dosypcie je do mąki i wymieszajcie. Ciasto wyrobić mikserem zaopatrzonym w końcówkę typu hak przez kilka minut, powinno być gładkie. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykryć folią spożywczą, aby nie obsychało podczas wyrastania. Odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu ciasta należy je odgazować, czyli przerobić ręcznie, aby było gładkie i bez dużych bąbelków powietrza. Ponownie umieścić ciasto w misce, szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy w ciepłym miejscu do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  • Następnym krokiem jest dzielenie i wyrastanie. Ciasto najlepiej zważyć i podzielić na 12 równych bułeczek. Każdą porcję ciasta utoczyć w dłoniach w zgrabną kuleczkę, jeśli ciasto będzie bardzo kleiło się do rąk, można delikatnie naoliwić dłonie i uformować kuleczkę. Można również delikatnie podsypać mąką, ale używajcie jej oszczędnie, ponieważ nadmiar mąki na pączku podczas smażenia spowoduje dymienie oleju.
  • Uformowane kuleczki ciasta układać na naoliwionym papierze do pieczenia lub lekko posypanym mąką. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć dłonią, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią spożywczą (oliwą do pączków) i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do napuszenia.

Smażenie

  • W czasie, kiedy pączki rosną, rozgrzewamy olej roślinny w dużym szerokim naczyniu, może to być głęboka patelnia lub rondel. Oleju powinno być około 5 cm licząc od dna naczynia. Olej rozgrzewamy do temperatury 175-180 st C.
  • Napuszone pączki ostrożnie wkładamy na olej i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy pączki smażą się już z drugiej strony, możecie sprawdzić, czy ciasto w środku jest już upieczone przez wbicie długiej wykałaczki w środek pączka, Jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty, nieoklejony surowym ciastem, to znak, że pączki można wyjąć z oleju.
  • Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  • Lekko przestudzone pączki nadziewamy szprycą wypełnioną dżemem malinowym lub innym ulubionym, posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!

Pączki z dżemem malinowym

Artykuł Pączki z dżemem malinowym pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy