Pączki pieczone
Na naszym stole w tłusty czwartek już od kilku lat gości nieco zdrowsza wersja tradycyjnych pączków. Tak, to prawda, smakują nieco inaczej... ale wciąż są przepyszne! :)
Składniki:
(na 11 sztuk)
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 20 g drożdży
- szczypta soli
- 150 ml mleka
Przygotowanie:
Do kubeczka wlej ciepłe mleko, dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i ok 3 łyżek mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. W misce ubij żółtka na delikatny puch, następnie dodaj resztę cukru i dalej ubijaj aż cukier się rozpuści. Do miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, ubite żółtka i roztopione masło. Następnie zagnieć jednolite i gładkie ciasto, tak aby odchodziło od ręki (można użyć robota z hakiem do ugniatania). Gotowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok 1 godziny)
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podsypując niewielką ilością mąki, rozwałkuj na grubość ok 1 cm i szklanką wykrawaj kółka. Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Po ok 30 min posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do temp 180 C. Piecz przez ok 15 min. aż staną się rumiane. Po wyjęciu i ostudzeniu, szprycą napełnij w środku marmoladą, a wierz posyp cukrem pudrem.