Pączki Cynamonki

Pączki Cynamonki

Pączki Cynamonki to takie trochę oszukane pączki, bo nie są z ciasta drożdżowego, tylko z dodatkiem proszku do pieczenia.

Zaletą ich jest dość szybki czas wykonania oraz piękny cynamonowy aromat.

Cynamon jest tutaj dodawany zarówno do ciasta jak i do cukru pudru, w którym maczamy pączki po usmażeniu.

A na drugi dzień pysznie smakują przekrojone i posmarowane dżemem.

Jeszcze chciałam tylko wspomnieć, że niedawno robiłam również pączki, ale takie już prawdziwe, klasyczne. Polecam zajrzeć, bo były obłędne. Jest to przepis podstawowy na pączki.

Zdjęcie - Pączki Cynamonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki Cynamonki

Porcji: około 20 sztuk krążków i 20 małych kuleczek

Składniki:

Ciasto:

3 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1/2 łyżeczki sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkotałowej

3/4 szklanki maślanki

1/4 masła, roztopionego

2 jajka

olej do smażenia

Cynamonowa posypka:

1 szklanka cukru pudru

1 1/2 łyżki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Do misy od miksera wsyp 1 szklankę mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i gałkę. Zamieszaj krótko. Dodaj maślankę, masło i jajka. Miksuj na małych obrotach i powoli dodawaj resztę mąki. Po wymieszaniu i połączeniu wszystkich składników, przenieś ciasto na podsypany mąką blat (ciasto będzie lekko klejące). 
  2. Wlej olej na patelnię  na wysokość około 2- 3 cm i rozgrzewaj na średnim gazie.
  3. Podziel ciasto na dwa kawałki i każdy rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij szklanką krążki i kieliszkiem mniejszy krążek. Czyli powstaną Ci obręcze i kuleczki.
  4. Smaż około 2 minut z każdej strony na złoty kolor.
  5. Temperatura oleju powinna mieć 175 C, ale jeśli nie masz termometru cukierniczego, to najlepiej wrzucić na olej jeden donat i zobaczyć jak szybko się smaży. Gdy donat smaży się na drugiej stronie, warto wbić w niego patyczek i sprawdzić, czy już jest usmażony.
  6. Usmażone donaty przełóż na powierzchnię wyłożoną ręcznikiem papierowym w celu odtłuszczenia, a następnie przełóż go do miseczki z mieszanką cukru pudru i cynamonu, dokładnie obtocz i przełóż na talerz.

Zdjęcie - Pączki Cynamonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki Cynamonki

Zdjęcie - Pączki Cynamonki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki Cynamonki

Kategorie przepisów