Pączki Cynamonki
Pączki Cynamonki to takie trochę oszukane pączki, bo nie są z ciasta drożdżowego, tylko z dodatkiem proszku do pieczenia.
Zaletą ich jest dość szybki czas wykonania oraz piękny cynamonowy aromat.
Cynamon jest tutaj dodawany zarówno do ciasta jak i do cukru pudru, w którym maczamy pączki po usmażeniu.
A na drugi dzień pysznie smakują przekrojone i posmarowane dżemem.
Jeszcze chciałam tylko wspomnieć, że niedawno robiłam również pączki, ale takie już prawdziwe, klasyczne. Polecam zajrzeć, bo były obłędne. Jest to przepis podstawowy na pączki.
Porcji: około 20 sztuk krążków i 20 małych kuleczek
Składniki:
Ciasto:
3 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkotałowej
3/4 szklanki maślanki
1/4 masła, roztopionego
2 jajka
olej do smażenia
Cynamonowa posypka:
1 szklanka cukru pudru
1 1/2 łyżki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Do misy od miksera wsyp 1 szklankę mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i gałkę. Zamieszaj krótko. Dodaj maślankę, masło i jajka. Miksuj na małych obrotach i powoli dodawaj resztę mąki. Po wymieszaniu i połączeniu wszystkich składników, przenieś ciasto na podsypany mąką blat (ciasto będzie lekko klejące).
- Wlej olej na patelnię na wysokość około 2- 3 cm i rozgrzewaj na średnim gazie.
- Podziel ciasto na dwa kawałki i każdy rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wytnij szklanką krążki i kieliszkiem mniejszy krążek. Czyli powstaną Ci obręcze i kuleczki.
- Smaż około 2 minut z każdej strony na złoty kolor.
- Temperatura oleju powinna mieć 175 C, ale jeśli nie masz termometru cukierniczego, to najlepiej wrzucić na olej jeden donat i zobaczyć jak szybko się smaży. Gdy donat smaży się na drugiej stronie, warto wbić w niego patyczek i sprawdzić, czy już jest usmażony.
- Usmażone donaty przełóż na powierzchnię wyłożoną ręcznikiem papierowym w celu odtłuszczenia, a następnie przełóż go do miseczki z mieszanką cukru pudru i cynamonu, dokładnie obtocz i przełóż na talerz.