Pachnąca babka z kardamonem i pomarańczą

Pachnąca babka z kardamonem i pomarańczą
Zdjęcie - Pachnąca babka z kardamonem i pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z nadejściem jesieni, z chwilą przestawienia zegarków na czas zimowy zmienia się nastrój w moim domu. Ze świeżego, lekkiego i słonecznego, na bardziej senny, spokojny, przytulny. W czasie, gdy szaro i zimno na dworze, u mnie jest ciepło i pachnie cynamonem. Dom nabiera charakteru rodem z piosenki Hanny Banaszak „W moim magicznym domu”. Jest jakaś magia w tej piosence. Słucham jej często jesienią i zimą, bo potrafi rozgrzać duszę. Od wczesnych klas podstawówki zawsze lubiłam tą piosenkę. Pięknie oddaje nastrój domowego ogniska.
Z ciepłem, takim domowym i rodzinnym nierozłącznie kojarzy mi się światło. Małe lampki na stolikach nocnych, lampki na komodzie, kinkiety na ścianie. W czasie chłodów szczególnego znaczenia nabiera dla mnie kuchnia. Staje się jeszcze bardziej ukochana. Po zmroku opuszczam rolety, włączam światło rozjaśniające całe pomieszczenie i małe halogenki nad blatem i kuchenką. Sztuczne światło pomaga mi się skupić i wyciszyć. To tutaj wtedy najchętniej piszę notki blogowe, robię na drutach, czytam. I gotuję. Zapachy z kuchni oświetlonej światłem innym niż słonecznym są po stokroć spotęgowane. Curry, cynamon, ciasto drożdżowe, czy gotujący się budyń nabierają zupełnie innego wymiaru. I choć przepisy te same, to jednak smakuje inaczej.
... A dzisiaj u mnie pachniało kardamonem i pomarańczą. Do babki dałam mąkę krupczatkę i dzięki temu upiekłam najbardziej puszystą babkę jaką jadłam!!!
„Gościu znużony, gościu znudzony, jeśli zabłądzisz kiedyś w te strony zajrzyj tu do nas koniecznie”
Zapraszam!

Zdjęcie - Pachnąca babka z kardamonem i pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pachnąca babka z kardamonem i pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka z kardamonem i pomarańczą
mała foremka babkowa
Długa keksówka - należy podwoić porcję i dłużej piec

10 dkg cukru
3 jajka (żółtka i białka osobno)
10 dkg miękkiego masła
10 dkg mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
0/5 łyżeczki zmielonego kardamonu

Żółtka z cukrem utrzeć na puszysty kogel-mogel. Dodawać partiami masło i utrzeć na gładką masę. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać skórkę i kardamon i utrzeć na najniższych obrotach miksera lub łyżką do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą ze szczyptą soli pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki i piec około 40 min w temp. 175 C.
Posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów