Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks)
Przepis na te „ciasteczka” to zmodyfikowana wersja batoników prezentowanych przez Sophie Dahl. Moim zdaniem są absolutnie przepyszne i uzależniające. Nie dajcie się jednak zwieść pozorom, że owsiane ciasteczka są dietetyczne, bo masła w nich jest naprawdę sporo. Ale ja się tym nie przejmuję i jem je hurtowo:)
(Jeśli dodacie 2/3 mniej płynnych składników- miodu i masła- otrzymacie pyszną śniadaniową granolę!)
Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks) Składniki
- płatki owsiane - 150 g
- wiórki kokosowe - 100 g
- sól - 1/2 łyżeczki
- miód - 1/4 szklanki
- masło - 100 g
- mąka przenna - 4 łyżki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- rodzynki - garść
- żurawiny - garść
- suszony ananas - 4 plastry, posiekane
- suszone morele - kilka, lub inne ulubione suszone owoce
W małym rondelku stopić masło i podgrzać miód. W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dodać ciepłe masło i miód. Foremkę (ok. 20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasteczkową masę, przyciskając do dna. Piec w 180 oC aż do zarumienienia brzegów. Lekko ostudzić, wyjąć z foremki i jeszcze ciepłe pokroić na kwadratowe kawałki. Batoniki można przechowywać nawet tydzień w szczelnym pojemniku.