Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks)

Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks)

Przepis na te „ciasteczka” to zmodyfikowana wersja batoników prezentowanych przez Sophie Dahl. Moim zdaniem są absolutnie przepyszne i uzależniające. Nie dajcie się jednak zwieść pozorom, że owsiane ciasteczka są dietetyczne, bo masła w nich jest naprawdę sporo. Ale ja się tym nie przejmuję i jem je hurtowo:)
(Jeśli dodacie 2/3 mniej płynnych składników- miodu i masła- otrzymacie pyszną śniadaniową granolę!)

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks)

Agata, 30 grudnia 2010

Zdjęcie - Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W małym rondelku stopić masło i podgrzać miód. W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dodać ciepłe masło i miód. Foremkę (ok. 20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasteczkową masę, przyciskając do dna. Piec w 180 oC aż do zarumienienia brzegów. Lekko ostudzić, wyjąć z foremki i jeszcze ciepłe pokroić na kwadratowe kawałki. Batoniki można przechowywać nawet tydzień w szczelnym pojemniku.

Kategorie przepisów