Owsianka z pieczonymi brzoskwiniami
Wspaniałe, jesienne rozgrzewające śniadanie. Owsianka z dodatkiem pieczonej brzoskwini, żurawiny i aromatycznego cynamonu.Brzoskwinie piekłam w większej ilości poprzedniego dnia, by rano nie tracić na to czasu. Danie wysoko błonnikowe, pełnowartościowe - zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i składniki mineralne. Pyszne, zdrowe, energetyczne śniadanie. Gorąco Wam polecam :)
SKŁADNIKI na 1 porcje:
3 łyżki płatków owsianych górskich np. Kupiec
1 łyżka suszonej żurawiny
1 szklanka chudego mleka (1,5%)
1/4 łyżeczki cynamonu
1 brzoskwinia
opcjonalnie: miód
Brzoskwinie dokładniej umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Ułóż na blaszce skórką do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok.20 minut.
Płatki owsiane zalej mlekiem i zagotuj. Dodaj żurawinę i gotuj przez około 7-8 minut cały czas mieszając. Dodaj upieczoną i pokrojoną w kawałki brzoskwinie i cynamon. Zdejmij z ognia. Gdy owsianka przestygnie możesz dodać miód do smaku.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 353 kcal
białko: 13 g
węglowodany: 56 g
błonnik: 5,14 g
tłuszcze: 3,7 g
cholesterol: 4,6 mg
Dodaj napis