Owsiane muffiny z malinami
Owsiane muffiny z malinami były smaczne. Połączenie płatków owsianych i świeżych owoców dało ciekawy smakowo efekt. Ciasto było nieco suche i zbite, umiarkowanie słodkie a równocześnie, za sprawą świeżych owoców, lekko wilgotne i kwaskowate. Muffinki bardzo łatwe w przygotowaniu, wdzięcznie się rumienią i wyrastają w górę.
Przepis pochodzi stąd.
Składniki na 8 muffinek:
W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajka. Dodaj olej i mleko i wymieszaj.
Mieszankę mokrych składników wlej do suchych. Wymieszaj składniki tylko do ich połączenia. Surowe ciasto przełóż do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp odrobiną płatków owsianych.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 - 35 minut. Piecz do suchego patyczka. Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 8 muffinek:
- 180g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g płatków owsianych + 1 łyżka do obsypania
- 80g brązowego cukru trzcinowego
- 80 ml oleju rzepakowego
- 80 ml mleka
- 2 jajka
- 100g świeżych malin
W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajka. Dodaj olej i mleko i wymieszaj.
Mieszankę mokrych składników wlej do suchych. Wymieszaj składniki tylko do ich połączenia. Surowe ciasto przełóż do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp odrobiną płatków owsianych.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 - 35 minut. Piecz do suchego patyczka. Smacznego :)
Wydrukuj przepis