Owsiane ciasteczka FIT
Trzeci semestr dietetyki przywitałam zdrowszą wersją owsianych ciasteczek.
Bez oleju i masła, z dużą ilością ziaren, suszonych owoców i gorzkiej czekolady.
Mięciutkie i sycące.
/ przepis podpatrzyłam u Kingi i nieco go zmieniłam/
- 1 mały(90g) , dojrzały banan
- 1/2 (30g) miękkiej gruszki
- 50 g suszonej śliwki kalifornijskiej
- 50 g rodzynek
- 40 g płatków owsianych błyskawicznych
- 30 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
- 10 g płatków migdałowych
- 10 g otrębów pszennych
- 1 łyżeczka syropu z agawy (można pominąć)
Czekoladę posiekaj. Śliwki pokrój.
W misce zblenduj gruszkę i banana na gładką masę. Dodaj otręby, płatki owsiane, czekoladę, płatki migdałowe, suszone owoce i syrop. Wymieszaj łyżką.
Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, zwilż dłonie i utocz 12 kuleczek wielkości orzecha włoskiego.
Rozłóż je na blasze. Piekarnik nastaw do 180 stopni (bez termoobiegu) i piecz ciasteczka przez 12 minut.
Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________
______________________________♥____________________________