Owocowe ciasto – keks bez dodanego cukru

Owocowe ciasto – keks bez dodanego cukru

To ciasto skradło moje serce! Jest wilgotne, pełne smaku, słodkie- a nie dodałam do niego żadnego cukru. Cała słodycz pochodzi z owoców.

Zdjęcie - Owocowe ciasto – keks bez dodanego cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto swój smak zawdzięcza po pierwsze suszonym owocom (dowolny mix, użyłam moreli, śliwek i papai) i … ananasowi!

Zdjęcie - Owocowe ciasto – keks bez dodanego cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie wykorzystać ananas z puszki (ten zapewne będzie w słodkim syropie) lub świeży egzemplarz- musi być tylko bardzo dojrzały- słodki i soczysty!

Zdjęcie - Owocowe ciasto – keks bez dodanego cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podane proporcje pozwolą na upieczenie tego keksa w klasycznej foremce „korytku” o długości ok.25 cm.

Zdjęcie - Owocowe ciasto – keks bez dodanego cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • masło - 70 g (ok. 1/3 kostki), miękkie
  • jajko - 2 szt
  • ananas - 1 szklanka (posiekany)
  • suszone owoce - 1 szklanka (mix moreli,śliwek, rodzynków, papai, fig ...)
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • sól - 1/3 łyżeczki

Przygotowanie:

Miękkie masło z miksuj z jajkami. Dodaj pokrojony w małe kawałki (ok. 1-1,5 cm) ananas (odsączony z nadmiaru płynu). Zmiksuj na dużych obrotach, żeby ananas się rozdrobnił.

Dodaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.  Zmiksuj.

Suszone owoce pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do ciasta. Wymieszaj (łyżką lub szpatułką).

Ciasto przelej do foremki „korytka” wyłożonego papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut.

Kategorie przepisów