Owocowe ciasto – keks bez dodanego cukru
To ciasto skradło moje serce! Jest wilgotne, pełne smaku, słodkie- a nie dodałam do niego żadnego cukru. Cała słodycz pochodzi z owoców.
Ciasto swój smak zawdzięcza po pierwsze suszonym owocom (dowolny mix, użyłam moreli, śliwek i papai) i … ananasowi!
Możecie wykorzystać ananas z puszki (ten zapewne będzie w słodkim syropie) lub świeży egzemplarz- musi być tylko bardzo dojrzały- słodki i soczysty!
Podane proporcje pozwolą na upieczenie tego keksa w klasycznej foremce „korytku” o długości ok.25 cm.
Składniki:
- masło - 70 g (ok. 1/3 kostki), miękkie
- jajko - 2 szt
- ananas - 1 szklanka (posiekany)
- suszone owoce - 1 szklanka (mix moreli,śliwek, rodzynków, papai, fig ...)
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- sól - 1/3 łyżeczki
Przygotowanie:
Miękkie masło z miksuj z jajkami. Dodaj pokrojony w małe kawałki (ok. 1-1,5 cm) ananas (odsączony z nadmiaru płynu). Zmiksuj na dużych obrotach, żeby ananas się rozdrobnił.
Dodaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj.
Suszone owoce pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do ciasta. Wymieszaj (łyżką lub szpatułką).
Ciasto przelej do foremki „korytka” wyłożonego papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut.