Ossobuco z dynią i kurkami

Ossobuco z dynią i kurkami


Ossobuco to jedno z tych dań, które na myśl przywodzi upalne wakacje górzystej w Lombardii. Najbardziej znaną wersją tego dania z giczy cielęcej jest ossobuco alla Milanese, czyli plastrów giczy obsmażonych na maśle, a następnie duszonych w białym winie, pomidorach, cebuli i czosnku, na koniec aromatyzowanych startą skórką cytrynową lub pomarańczową i udekorowanych siekanym jajkiem i natką pietruszki tuż przed podaniem. Ossobuco, jak wiele dań włoskich różni się od siebie w zależności od regionu w jakim jest serwowane ponieważ w samej stolicy, podaje się je z gremolatą, czyli mieszanka skórki cytrynowej, czosnku i natki pietruszki, a serwuje z szafranowym ryżem. Moja wersja ossobuco dopasowała się do jesiennych klimatów, nie sposób oprzeć się kolorom jakie malują się na talerzu. Dzięki duszonym warzywom, pożywnym mięsie i porcji kremowego pure ziemniaczanego danie doskonale wpisuje się również w chłody panujące za oknem. Mnie nic tak nie poprawiam humoru jak wolno duszone danie jednogarnkowe z ziemniaczano-maślaną "chmurą" właśnie. Zdjęcie - Ossobuco z dynią i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: ok 2 godziny



ok 1 kg giczy cielęcej
4 łodygi selera naciowego
3 marchewki
ok 80 g dyni
2 cebule
4 ząbki czosnku
250 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
250 ml czerwonego wytrawnego wina
250 g kurek lub innych dostępnych grzybów, ale raczej leśnych
4 liście laurowe
sól, pieprz
oliwa z oliwek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
1 łyżeczka suszonego tymianku
4 ziela angielskie roztarte
szczypta cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
*dobrze jeśli uda Wam się kupić już pociętą gicz, jeśli nie to najlepiej poproście o to rzeźnika, bez specjalnych narzędzi będzie Wam ciężko rozprawić się z giczą w domu, ostatecznie można użyć giczy wołowej




Do podania 1 kg ziemniaków ok 4 łyżki zimnego masła sól
Przygotowanie: 1. Plastry giczy osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i 4 łyżki oliwy z oliwek, otrzepujemy nadmiar mąki i obsmażamy szybko na dużym ogniu, przekładamy mięso do szerokiego rondla 2. Dynie kroimy w kostkę, jeśli używamy dyni Hokkaiddo nie musimy jej obierać, seler i obraną marchewkę również, kurki oczyszczamy, większe kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości 3. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy lekko posiekaną w kostkę cebulę i roztarty czosnek, następnie przekładamy do mięsa 4. Mięso podlewamy winem, na dużym ogniu czekamy aż alkohol odparuje, następnie dolewamy bulionu, wrzucamy liście laurowe i pozostałe przyprawy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez ok 1,5 - 2 godzin 5. Po ok godzinie dorzucamy pokrojoną dynię, marchewkę, kurki i selera, dusimy aż mięso będzie zupełnie miękkie, wręcz rozpadające się 6. Pure - ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, następnie dokładnie rozgniatamy je z zimnym masłem, pure musi być maślane i gładkie, jeśli jest za suche dodajcie jeszcze masła, wtedy wyjdzie doskonałe ;) Zdjęcie - Ossobuco z dynią i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ossobuco z dynią i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ossobuco z dynią i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ossobuco z dynią i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Ossobuco z dynią i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów