Orkiszowy chleb dekoracyjny

Orkiszowy chleb dekoracyjny

Zdjęcie - Orkiszowy chleb dekoracyjny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W tym miesiącu zaproszenie od Amber do wirtualnej piekarni zapowiadało się bardzo obiecująco. Dekoracyjny chlebek orkiszowy. Jednak mój tak spektakularny nie jest;-( Dopiero dzisiaj byłam w stanie odtworzyć filmiki, które pokazuje Dana i Amber, jak je zrobić. No tak, ale ja na telefonie ich odtworzyć nie mogłam...a szkoda, bo piękne wychodzą. Mimo płaskiego kształtu smakuje wybornie. Powtórzę go na pewno!
Zdjęcie - Orkiszowy chleb dekoracyjny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orkiszowy chleb dekoracyjny
cytuję za Daną – klik!

Zaczyn:
2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej,
200g mąki orkiszowej ciemnej,
350g wody.
Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.


Ciasto właściwe:
Cały zaczyn,
650g mąki orkiszowej jasnej,
185g wody,
2 łyżeczki suchych drożdży,
18g soli himalajskiej.
Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut.
Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji na 2,5 godziny.
W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki i dalej postępujemy w/g tego filmiku.
Uformowane ciasto w kształcie liścia posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin.
Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary.


* instrukcje formowania chleba – klik!
Moja uwaga: jak dla mnie chlebek jest dość słony, następnym razem użyję mniej soli.
Zdjęcie - Orkiszowy chleb dekoracyjny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Idźcie popodziwiać chleby na blogach:

Kategorie przepisów