Orkiszowy chleb dekoracyjny
W tym miesiącu zaproszenie od Amber do wirtualnej piekarni zapowiadało się bardzo obiecująco. Dekoracyjny chlebek orkiszowy. Jednak mój tak spektakularny nie jest;-( Dopiero dzisiaj byłam w stanie odtworzyć filmiki, które pokazuje Dana i Amber, jak je zrobić. No tak, ale ja na telefonie ich odtworzyć nie mogłam...a szkoda, bo piękne wychodzą. Mimo płaskiego kształtu smakuje wybornie. Powtórzę go na pewno!
Orkiszowy chleb dekoracyjny
cytuję za Daną – klik!
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej,
200g mąki orkiszowej ciemnej,
350g wody.
Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.
Ciasto właściwe:
Cały zaczyn,
650g mąki orkiszowej jasnej,
185g wody,
2 łyżeczki suchych drożdży,
18g soli himalajskiej.
Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut.
Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji na 2,5 godziny.
W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki i dalej postępujemy w/g tego filmiku.
Uformowane ciasto w kształcie liścia posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin.
Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary.
* instrukcje formowania chleba – klik!
Moja uwaga: jak dla mnie chlebek jest dość słony, następnym razem użyję mniej soli.
Idźcie popodziwiać chleby na blogach: