Orkiszowy chleb bakaliowy

Orkiszowy chleb bakaliowy

Zdjęcie - Orkiszowy chleb bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pewno przed świętami zabierzecie się za pieczenie ulubionego ciasta. Niezależnie od tego czy będzie to sernik, makowiec, piernik, keks czy babka – prawdopodobnie użyjecie do niego bakalii. Często w trakcie świątecznych przygotowań zostają w kuchni suszone owoce i orzechy, dlatego proponuję wykorzystać je do upieczenia szybkiego i całkiem zdrowego chleba. To może być Wasza ulubiona mieszanka bakaliowa, ja akurat miałam pod ręką sezam, orzechy nerkowca, suszoną żurawinę i suszone śliwki.

Orkiszowy chleb bakaliowy potrzebuje na wyrośnięcie ciasta jedynie półtorej godziny i mniej więcej pół godziny siedzi w piecu. Myślę zatem, że to idealny wypiek na przed wigilijny wieczór, aby 24 grudnia cieszyć się smakiem orkiszowego świątecznego chleba na śniadanie

Zdjęcie - Orkiszowy chleb bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowy chleb bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowy chleb bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Orkiszowy chleb bakaliowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 35 min. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 2 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki

  • 600 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
  • 150 g ulubionych bakalii (u mnie sezam, orzechy nerkowca, suszone śliwki i żurawina)
  • łyżeczka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 320 ml letniej wody
  • Wierzch:
  • białko jajka
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i posiekane bakalie.
  2. Wlewamy oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
  3. Formę keksówkę (10x30cm) smarujemy oliwą i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h 30 minut.
  4. Wierzch upieczonego chleba smarujemy białkiem i wkładam do rozgrzanego pieca. Chleb pieczemy w 190 stopniach przez ok. 35 minut, aż będzie rumiany.
  5. Wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów