Orkiszowy chleb bakaliowy
Na pewno przed świętami zabierzecie się za pieczenie ulubionego ciasta. Niezależnie od tego czy będzie to sernik, makowiec, piernik, keks czy babka – prawdopodobnie użyjecie do niego bakalii. Często w trakcie świątecznych przygotowań zostają w kuchni suszone owoce i orzechy, dlatego proponuję wykorzystać je do upieczenia szybkiego i całkiem zdrowego chleba. To może być Wasza ulubiona mieszanka bakaliowa, ja akurat miałam pod ręką sezam, orzechy nerkowca, suszoną żurawinę i suszone śliwki.
Orkiszowy chleb bakaliowy potrzebuje na wyrośnięcie ciasta jedynie półtorej godziny i mniej więcej pół godziny siedzi w piecu. Myślę zatem, że to idealny wypiek na przed wigilijny wieczór, aby 24 grudnia cieszyć się smakiem orkiszowego świątecznego chleba na śniadanie
Orkiszowy chleb bakaliowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 35 min. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 2 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki
- 600 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
- 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
- 150 g ulubionych bakalii (u mnie sezam, orzechy nerkowca, suszone śliwki i żurawina)
- łyżeczka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 320 ml letniej wody
- Wierzch:
- białko jajka
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i posiekane bakalie.
- Wlewamy oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
- Formę keksówkę (10x30cm) smarujemy oliwą i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h 30 minut.
- Wierzch upieczonego chleba smarujemy białkiem i wkładam do rozgrzanego pieca. Chleb pieczemy w 190 stopniach przez ok. 35 minut, aż będzie rumiany.
- Wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.