Orkiszowe galette z jabłkami
Jesień bez ciasta z jabłkami, to nie jesień. Dlatego właśnie jabłka są bohaterem dzisiejszego przepisu. Jest to bardzo proste ciasto, a raczej francuska rustykalna tarta z jabłkami, czyli galette. Kila uwag do przepisu:
- Talerz tylko odciśnij i zabierz. Nie zostawiaj go ;)
- Możesz użyć innej mąki (np. pszennej tortowej lub krupczatki), ale jeżeli zrezygnujesz z mąki pełnoziarnistej dodaj mniej wody. 1-2 łyżki powinny wystarczyć.
Orkiszowe galette z jabłkami
Składniki na 1 tartę:
Ciasto
130 g mąki orkiszowej
70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
130 g zimnego masła
30-40 g cukru pudru
szczypta soli
2-3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie 2-3 jabłka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru (lub więcej, w zależności od słodkości jabłek)
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 g zimnego masła (2 łyżki)
Dodatkowo 1 rozkłócone jajo
1 łyżka perlistego cukru do posypania (opcjonalnie)
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać nożem z zimnym masłem do uzyskania drobniutkiej kruszonki (można to zrobić pulsacyjnie w malakserze). Zagnieść szybko ciasto dodając po łyżeczce wodę. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię. Schłodzić przez 30 min w lodówce.
Jabłka przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę przekroić na 6-8 plasterków. Plasterki przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon, połowę cukru i mąki wszystko wymieszać.
Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę.
Na środku placka odcisnąć talerz o średnicy ok.25 cm. Powstałe koło posypać pozostałą mąką z cukrem. Następnie ułożyć na nim jabłka tak, aby plasterki trochę na siebie zachodziły. Wolny brzeg ciasta zawinąć do środka, żeby zachodził na ułożone jabłka, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Na jabłkach rozsypać kawałeczki masła. Tartę wstawić do piekarnika.
Piec przez ok. 35 minut w 200°C.
Smacznego!
Przepis do wydruku
ciasto, tarta, deser Ciasta, Tarty francuska Ilość: ILOŚĆ
Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj
ze zdjęciembez zdjęcia Orkiszowe galette z jabłkami Jesień bez ciasta z jabłkami, to nie jesień. ;) przygotowanie: 40 minpieczenie: 35 minczas przygotowania: 1h 15 min Składniki: Ciasto
- 130 g mąki orkiszowej
- 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 130 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2-3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie
- 2-3 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru (lub więcej, w zależności od słodkości jabłek)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki
- 30 g zimnego masła (2 łyżki)
Dodatkowo
- 1 rozkłócone jajo
- 1 łyżka perlistego cukru do posypania
Przygotowanie: Jak przygotować francuskie orkiszowe galette z jabłkami
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać nożem z zimnym masłem do uzyskania drobniutkiej kruszonki (można to zrobić pulsacyjnie w malakserze). Zagnieść szybko ciasto dodając po łyżeczce wodę. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię. Schłodzić przez 30 min w lodówce.
- Jabłka przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę przekroić na 6-8 plasterków. Plasterki przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon, połowę cukru i mąki wszystko wymieszać.
- Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę.
- Na środku placka odcisnąć talerz o średnicy ok.25 cm. Powstałe koło posypać pozostałą mąką z cukrem. Następnie ułożyć na nim jabłka tak, aby plasterki trochę na siebie zachodziły. Wolny brzeg ciasta zawinąć do środka, żeby zachodził na ułożone jabłka, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Na jabłkach rozsypać kawałeczki masła. Tartę wstawić do piekarnika.
- Piec przez ok. 35 minut w 200°C.
https://www.pelnytalerz.com/2019/11/orkiszowe-galette-z-jabkami.html Copyright: Pełny talerz 2019
PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE? Zrób zdjęcie, oznacz mnie - @pelnytalerz i dodaj hashtag #pełnytalerz. Chętnie zajrzę i zostawię ❤