Orkiszowe galette z jabłkami


Zdjęcie - Orkiszowe galette  z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesień bez ciasta z jabłkami, to nie jesień. Dlatego właśnie jabłka są bohaterem dzisiejszego przepisu. Jest to bardzo proste ciasto, a raczej francuska rustykalna tarta z jabłkami, czyli galette. Kila uwag do przepisu:

  • Talerz tylko odciśnij i zabierz. Nie zostawiaj go ;)
  • Możesz użyć innej mąki (np. pszennej tortowej lub krupczatki), ale jeżeli zrezygnujesz z mąki pełnoziarnistej dodaj mniej wody. 1-2 łyżki powinny wystarczyć.



Orkiszowe galette z jabłkami
Składniki na 1 tartę:
Ciasto

130 g mąki orkiszowej
70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
130 g zimnego masła
30-40 g cukru pudru
szczypta soli
2-3 łyżki lodowatej wody

Nadzienie 2-3 jabłka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru (lub więcej, w zależności od słodkości jabłek)
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 g zimnego masła (2 łyżki)

Dodatkowo 1 rozkłócone jajo
1 łyżka perlistego cukru do posypania (opcjonalnie)

Mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać nożem z zimnym masłem do uzyskania drobniutkiej kruszonki (można to zrobić pulsacyjnie w malakserze). Zagnieść szybko ciasto dodając po łyżeczce wodę. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię. Schłodzić przez 30 min w lodówce.

Jabłka przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę przekroić na 6-8 plasterków. Plasterki przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon, połowę cukru i mąki wszystko wymieszać.

Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę.

Na środku placka odcisnąć talerz o średnicy ok.25 cm. Powstałe koło posypać pozostałą mąką z cukrem. Następnie ułożyć na nim jabłka tak, aby plasterki trochę na siebie zachodziły. Wolny brzeg ciasta zawinąć do środka, żeby zachodził na ułożone jabłka, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Na jabłkach rozsypać kawałeczki masła. Tartę wstawić do piekarnika.

Piec przez ok. 35 minut w 200°C.

Smacznego!

Zdjęcie - Orkiszowe galette  z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis do wydruku

ciasto, tarta, deser Ciasta, Tarty francuska Ilość: ILOŚĆ
Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj
ze zdjęciembez zdjęcia Zdjęcie - Orkiszowe galette  z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiOrkiszowe galette z jabłkami Jesień bez ciasta z jabłkami, to nie jesień. ;) przygotowanie: 40 minpieczenie: 35 minczas przygotowania: 1h 15 min Składniki: Ciasto

  • 130 g mąki orkiszowej
  • 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 130 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki lodowatej wody

Nadzienie

  • 2-3 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru (lub więcej, w zależności od słodkości jabłek)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki
  • 30 g zimnego masła (2 łyżki)

Dodatkowo

  • 1 rozkłócone jajo
  • 1 łyżka perlistego cukru do posypania

Przygotowanie: Jak przygotować francuskie orkiszowe galette z jabłkami

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać nożem z zimnym masłem do uzyskania drobniutkiej kruszonki (można to zrobić pulsacyjnie w malakserze). Zagnieść szybko ciasto dodając po łyżeczce wodę. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię. Schłodzić przez 30 min w lodówce.
  2. Jabłka przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę przekroić na 6-8 plasterków. Plasterki przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon, połowę cukru i mąki wszystko wymieszać.
  3. Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę.
  4. Na środku placka odcisnąć talerz o średnicy ok.25 cm. Powstałe koło posypać pozostałą mąką z cukrem. Następnie ułożyć na nim jabłka tak, aby plasterki trochę na siebie zachodziły. Wolny brzeg ciasta zawinąć do środka, żeby zachodził na ułożone jabłka, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Na jabłkach rozsypać kawałeczki masła. Tartę wstawić do piekarnika.
  5. Piec przez ok. 35 minut w 200°C.

https://www.pelnytalerz.com/2019/11/orkiszowe-galette-z-jabkami.html Copyright: Pełny talerz 2019
PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE? Zrób zdjęcie, oznacz mnie - @pelnytalerz i dodaj hashtag #pełnytalerz. Chętnie zajrzę i zostawię ❤

Przepisy z tych kategorii

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta z kremem z białej czekolady z owocami

Tarta z kremem z białej czekol…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Tarta kokosowa z truskawkami

Tarta kokosowa z truskawkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Tarta ptysiowa z jagodami

Tarta ptysiowa z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z mascarpone i owocami
1

Tarta z mascarpone i owocami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

Tarta z kokosowo-malinową pann…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Sałatka śledziowa z burakami i orzechami

Sałatka śledziowa z burakami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Bułki z cebulą
1

Bułki z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
1

Najlepsza szarlotka na kruchym…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami

Schab cielęcy z sosie tuńczyko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym

Śledzie z marynowanymi kurkami…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim