Orkiszowe bułeczki z pieczarkami
Ostatnio piekłam chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowym i zostało mi trochę mąki orkiszowej. Nabrałam ochoty na bułeczki o delikatnym miąższu. W lodówce znalazłam kilka pieczarek, a w kuchni wisiał zasuszony pęczek majeranku. Podsmażyłam grzyby z ziołami i dodałam je do ciasta. Myślę, że przepis można śmiało urozmaicić jeszcze o smażoną cebulkę jak w przypadku cebulowych bułeczek. W takiej sytuacji jednak smak cebuli zdominowałby pieczarki, dlatego zdecydowałam, że podsmażę je jedynie z majerankiem, solą i pieprzem. W połączeniu z mąką orkiszową wyszły genialnie!
Orkiszowe bułeczki z pieczarkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 1 godz. 57 min. Porcje: 6 Składniki- 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 720
- 12 g świeżych drożdży
- 200 ml letniej wody + 60 ml
- szczypta cukru
- 5-6 pieczarek (200g)
- łyżeczka oliwy/oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- Pieczarki obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżeczce oliwy lub oleju. Po kilku minutach podsmażania przyprawiamy majerankiem, szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
- Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i zalewamy 60 ml letniej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie aktywny.
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy podsmażone pieczarki oraz sól. Wlewamy zaczyn drożdżowy i powoli wlewając 200 ml letniej wody, wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Zostawiamy ją w misie i przykrywamy na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i formujemy 6 bułeczek, kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, bułeczki pieczemy przez 15-17 minut, aż będą z wierzchu rumiane. Następnie studzimy na kuchennej kratce.