Orkiszowe bułeczki z pieczarkami

Orkiszowe bułeczki z pieczarkami

Zdjęcie - Orkiszowe bułeczki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio piekłam chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowym i zostało mi trochę mąki orkiszowej. Nabrałam ochoty na bułeczki o delikatnym miąższu. W lodówce znalazłam kilka pieczarek, a w kuchni wisiał zasuszony pęczek majeranku. Podsmażyłam grzyby z ziołami i dodałam je do ciasta. Myślę, że przepis można śmiało urozmaicić jeszcze o smażoną cebulkę jak w przypadku cebulowych bułeczek. W takiej sytuacji jednak smak cebuli zdominowałby pieczarki, dlatego zdecydowałam, że podsmażę je jedynie z majerankiem, solą i pieprzem. W połączeniu z mąką orkiszową wyszły genialnie!

Zdjęcie - Orkiszowe bułeczki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowe bułeczki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orkiszowe bułeczki z pieczarkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 1 godz. 57 min.

Porcje: 6

Składniki
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 720
  • 12 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody + 60 ml
  • szczypta cukru
  • 5-6 pieczarek (200g)
  • łyżeczka oliwy/oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Instrukcja
  1. Pieczarki obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżeczce oliwy lub oleju. Po kilku minutach podsmażania przyprawiamy majerankiem, szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
  2. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i zalewamy 60 ml letniej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie aktywny.
  3. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy podsmażone pieczarki oraz sól. Wlewamy zaczyn drożdżowy i powoli wlewając 200 ml letniej wody, wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Zostawiamy ją w misie i przykrywamy na godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i formujemy 6 bułeczek, kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, bułeczki pieczemy przez 15-17 minut, aż będą z wierzchu rumiane. Następnie studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów