Orkiszowe bułeczki maślane
Uwielbiam delikatny, puszyste i maślane bułeczki. Tradycyjnie wypiekane są z mąki pszennej, ale przecież nikt nie powiedział, że nie można tego zmienić!
Postanowiłam przygotować ich odrobinę zdrowszą wersję z mniejszą ilością masła. Cukier biały zastąpiłam trzcinowym, mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, a wierzch posypałam sezamem. Wyszło pysznie, lekko i zdrowiej. Bułeczki idealne na śniadanie
Orkiszowe bułeczki maślane Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min. Porcje: 6-8 Składniki
- 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 720
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 7 g suszonych drożdży instant
- 80 g masła
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- 300 ml mleka
- Wierzch:
- 3 łyżki topionego masła
- 2 łyżki sezamu
- W rondlu podgrzewamy mleko, zestawiamy z ognia. Wrzucamy masło i mieszamy do rozpuszczenia.
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wlewamy letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
- Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Podrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je na blasze w odstępach i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut.
- Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy topionym masłem i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.