Orkiszowe bułeczki maślane

Orkiszowe bułeczki maślane

Zdjęcie - Orkiszowe bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam delikatny, puszyste i maślane bułeczki. Tradycyjnie wypiekane są z mąki pszennej, ale przecież nikt nie powiedział, że nie można tego zmienić!

Postanowiłam przygotować ich odrobinę zdrowszą wersję z mniejszą ilością masła. Cukier biały zastąpiłam trzcinowym, mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, a wierzch posypałam sezamem. Wyszło pysznie, lekko i zdrowiej. Bułeczki idealne na śniadanie

Zdjęcie - Orkiszowe bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowe bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowe bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowe bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Orkiszowe bułeczki maślane Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min. Porcje: 6-8 Składniki

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 720
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • 300 ml mleka
  • Wierzch:
  • 3 łyżki topionego masła
  • 2 łyżki sezamu
Przepis
  1. W rondlu podgrzewamy mleko, zestawiamy z ognia. Wrzucamy masło i mieszamy do rozpuszczenia.
  2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wlewamy letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
  3. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Podrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je na blasze w odstępach i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut.
  5. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy topionym masłem i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  6. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów