Orkiszowe bajgle simit

Orkiszowe bajgle simit

Zdjęcie - Orkiszowe bajgle simit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczoraj wróciłam do domu zmęczona po długiej podróży, a dziś rano przypomniało mi się, że o 20:00 wypada publikacja kolejnego pieczenia w ramach Piekarni Amber! Szybko sprawdziłam co i jak i okazało się, że propozycją marcową są tureckie bajgle Simit, które uwielbiam i dzieliłam się już z Wami nawet recepturą

Jakoś tak przywykłam już do uczestniczenia w wirtualnym wspólnym wypieku, dlatego postanowiłam, że dołączę jednak do akcji, ale z nową wersją tych bajgli. Upiekłam je na mące orkiszowej, obtoczyłam w czarnym sezamie wymieszanym z czarnuszką, a także w ziołach prowansalskich i prażonym słoneczniku.

Tureckie Simit robi się trochę inaczej niż tradycyjne bajgle, nie wrzuca się ich do posłodzonej wrzącej wody i nie smaruje jajkiem. Przekłada się je za to do mikstury w postaci pekmezu (syrop z winogron) lub  melasy z wodą, a następnie obtacza w prażonym sezamie. U mnie w kuchni zabrakło melasy, dlatego wybrałam miód i muszę przyznać, że wyszło równie apetycznie.

Postaram się tu prędko zamieścić listę wszystkich uczestników zabawy:

Zdjęcie - Orkiszowe bajgle simit - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowe bajgle simit - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowe bajgle simit - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowe bajgle simit - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowe bajgle simit - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowe bajgle simit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Orkiszowe bajgle simit Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 17 min. Porcje: 10 Składniki

  • 7 g drożdży instant
  • 220 g letniej wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 650 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 630)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny sezam/czarnuszka/zioła prowansalskie/ziarna słonecznika
  • 1/3 szklanki melasy lub miodu
Przepis
  1. Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do naoliwionej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  2. Kiedy ciasto urośnie odgazowujemy je i dzielimy na 10 kawałków.
  3. Każdy z nich formujemy w kulkę i pozostawiamy na kwadrans. Następnie każdą z kulek wałkujemy rękami na długości wałeczek o długości ok. 70 cm.
  4. Składamy go w pół i skręcamy delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymamy świderek. Łączymy jego końce i układamy na umączonym blacie.
  5. Tak przygotowane bajgle pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podprażamy na patelni sezam lub inne ziarna, w oddzielnej misce łączymy melasę/miód z pół szklanki wody.
  6. Podrośnięte bajgle wkładamy do roztworu, lekko odsączamy je nad miską, a następnie obtaczamy w sezamie/ziarnach.
  7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów