Orkiszowe bajgle simit
Wczoraj wróciłam do domu zmęczona po długiej podróży, a dziś rano przypomniało mi się, że o 20:00 wypada publikacja kolejnego pieczenia w ramach Piekarni Amber! Szybko sprawdziłam co i jak i okazało się, że propozycją marcową są tureckie bajgle Simit, które uwielbiam i dzieliłam się już z Wami nawet recepturą
Jakoś tak przywykłam już do uczestniczenia w wirtualnym wspólnym wypieku, dlatego postanowiłam, że dołączę jednak do akcji, ale z nową wersją tych bajgli. Upiekłam je na mące orkiszowej, obtoczyłam w czarnym sezamie wymieszanym z czarnuszką, a także w ziołach prowansalskich i prażonym słoneczniku.
Tureckie Simit robi się trochę inaczej niż tradycyjne bajgle, nie wrzuca się ich do posłodzonej wrzącej wody i nie smaruje jajkiem. Przekłada się je za to do mikstury w postaci pekmezu (syrop z winogron) lub melasy z wodą, a następnie obtacza w prażonym sezamie. U mnie w kuchni zabrakło melasy, dlatego wybrałam miód i muszę przyznać, że wyszło równie apetycznie.
Postaram się tu prędko zamieścić listę wszystkich uczestników zabawy:
Orkiszowe bajgle simit Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 17 min. Porcje: 10 Składniki
- 7 g drożdży instant
- 220 g letniej wody
- 100 ml mleka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 650 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 630)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- czarny sezam/czarnuszka/zioła prowansalskie/ziarna słonecznika
- 1/3 szklanki melasy lub miodu
- Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do naoliwionej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Kiedy ciasto urośnie odgazowujemy je i dzielimy na 10 kawałków.
- Każdy z nich formujemy w kulkę i pozostawiamy na kwadrans. Następnie każdą z kulek wałkujemy rękami na długości wałeczek o długości ok. 70 cm.
- Składamy go w pół i skręcamy delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymamy świderek. Łączymy jego końce i układamy na umączonym blacie.
- Tak przygotowane bajgle pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podprażamy na patelni sezam lub inne ziarna, w oddzielnej misce łączymy melasę/miód z pół szklanki wody.
- Podrośnięte bajgle wkładamy do roztworu, lekko odsączamy je nad miską, a następnie obtaczamy w sezamie/ziarnach.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.