Orkiszowe bajgle
Uwielbiam bajgle! Nie tylko ze względu na ich wdzięczną dziurkę, ale także specyficzną rumianą skórkę, którą uzyskuje się przez ich krótkie gotowanie, chwilę przed włożeniem do piekarnika. Podgotowane bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami: makiem, sezamem lub np. przyprawami.
Klasyczne bajgle wypiekane są z mąki pszennej, postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotować ich odrobinę zdrowszą wersję na mące orkiszowej. Wyszło fantastycznie, przepis śmiało polecam wszystkim miłośnikom bajgli. A właściwie każdemu, bo jeśli pierwszy wypiek bułeczek z dziurką dopiero przed Tobą – koniecznie zacznij od tego przepisu
Przepis dodaję do kwietniowej listy „Na zakwasie i na drożdżach” prowadzonej przez Wisłę:
Orkiszowe bajgle Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. Porcje: 8 Składniki- 450 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700)
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 280 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- Wierzch:
- litr wody + łyżka cukru
- jajko
- dodatki np. mak, sezam
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Stopniowo wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Przykrywamy i zostawiamy na 1 h.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. W każdej z nich robimy dziurkę i kręcimy wokół palca, aby ją powiększyć. Tak uformowane bajgle kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
- W garnku podgrzewamy wodę z cukrem. Wrzucamy bajgle na wrzącą wodę i gotujemy 30 sekund z jednej strony i 30 z drugiej. Odsączamy z wody i przekładamy ponownie na blachę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Ugotowane bajgle smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem lub innymi ulubionymi dodatkami. Pieczemy przez 15-17 minut.
- Upieczone bajgle studzimy na kuchennej kratce.