Oponki

Oponki

Zdjęcie - Oponki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na zbliżający się, wielkimi krokami Tłusty Czwartek, polecam smakowite, delikatne, puszyste i mięciutkie, tradycyjne- oponki serowe.

Wzbogacone o dodatek aromatycznej skórki pomarańczowej, polane czekoladą, z kolorową posypką, będą pyszną alternatywą dla klasycznego pączka:)

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 250g twarogu (u mnie półtłusty)
  • 300g mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina tartej skórki z pomarańczy
  • 25ml spirytusu/rumu

dodatkowo

  • kieliszek spirytusu/ocet
  • 150-200g gorzkiej/mlecznej czekolady
  • kolorowa posypka/kokos do posypania
  • olej do smażenia

Składniki na ciasto zagnieść.
Ciasto ma być elastyczne.
Stolnicę podsypać mąką.
Ciasto rozwałkować na grubość ok.0.5 cm.
Przy pomocy np. szklanki wykrawać okręgi.
Otwory w środku oponki, wykrawać np. kieliszkiem/kapslem/zakrętkę.
Oponki smażyć w bardzo rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem spirytusu/octu, z obu stron na złoto.
Oponki bardzo puchną podczas pieczenia, nie należy przesadzać z ilością oponek, smażonym za jednym razem ( ja smażyłam po 4-5 sztuk).
Usmażone oponki przekładać na ręczniki papierowe by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Lekko wystudzone oponki, można dekorować rozpuszczoną czekoladą i kolorowymi cukierkami/kokosem.

Zdjęcie - Oponki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oponki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oponki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oponki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oponki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oponki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oponki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Oponki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Oponki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Oponki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów