Oponki
Na zbliżający się, wielkimi krokami Tłusty Czwartek, polecam smakowite, delikatne, puszyste i mięciutkie, tradycyjne- oponki serowe.
Wzbogacone o dodatek aromatycznej skórki pomarańczowej, polane czekoladą, z kolorową posypką, będą pyszną alternatywą dla klasycznego pączka:)
Składniki (na ok. 20 sztuk):
- 250g twarogu (u mnie półtłusty)
- 300g mąki
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 1 jajko
- 0.5 szklanki cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina tartej skórki z pomarańczy
- 25ml spirytusu/rumu
dodatkowo
- kieliszek spirytusu/ocet
- 150-200g gorzkiej/mlecznej czekolady
- kolorowa posypka/kokos do posypania
- olej do smażenia
Składniki na ciasto zagnieść.
Ciasto ma być elastyczne.
Stolnicę podsypać mąką.
Ciasto rozwałkować na grubość ok.0.5 cm.
Przy pomocy np. szklanki wykrawać okręgi.
Otwory w środku oponki, wykrawać np. kieliszkiem/kapslem/zakrętkę.
Oponki smażyć w bardzo rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem spirytusu/octu, z obu stron na złoto.
Oponki bardzo puchną podczas pieczenia, nie należy przesadzać z ilością oponek, smażonym za jednym razem ( ja smażyłam po 4-5 sztuk).
Usmażone oponki przekładać na ręczniki papierowe by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Lekko wystudzone oponki, można dekorować rozpuszczoną czekoladą i kolorowymi cukierkami/kokosem.