Oponki serowe
Oponki serowe.
- 100g cukru
- 4 żółtka
- 500g twarogu
- 500g mąki pszennej przesianej
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- tłuszcz do smażenia
Krok 1.
- Ser starannie rozetrzeć widelcem lub przecisnąć przez praskę, aby nie było grudek.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać ser, śmietanę oraz ocet - wszystko razem wymieszać. Porcjami dosypywać mąkę i sodę - przygotowane ciasto przenieść na oprószoną mąką stolnicę.
- Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1,5cm. Za pomocą szklanki wykrawać placuszki, a następnie kieliszkiem dziurki w środku.
- W głębokim garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia (przed rozgrzaniem można wlać do tłuszczu mały kieliszek spirytusu). Na gorący tłuszcz wkładać partiami oponki serowe i smażyć na ładny złoty kolor.
- Gotowe oponki serowe układać na papierowym ręczniku, po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.