Oponki serowe

Oponki serowe

Zdjęcie - Oponki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiOponki serowe.

Składniki na oponki serowe:

  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • 500g twarogu
  • 500g mąki pszennej przesianej
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • tłuszcz do smażenia
Przepis na oponki serowe:
Krok 1.
  • Ser starannie rozetrzeć widelcem lub przecisnąć przez praskę, aby nie było grudek.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać ser, śmietanę oraz ocet - wszystko razem wymieszać. Porcjami dosypywać mąkę i sodę - przygotowane ciasto przenieść na oprószoną mąką stolnicę.
Krok 2.
  • Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1,5cm. Za pomocą szklanki wykrawać placuszki, a następnie kieliszkiem dziurki w środku.
  • W głębokim garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia (przed rozgrzaniem można wlać do tłuszczu mały kieliszek spirytusu). Na gorący tłuszcz wkładać partiami oponki serowe i smażyć na ładny złoty kolor.
  • Gotowe oponki serowe układać na papierowym ręczniku, po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.





Kategorie przepisów