Oponki a’la pizza
- Wynik: 45
- Czas przygotowania: 30minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Zokazji Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam na ........ oponki:) Mięciutkie i pachnące. Zaletą jest to, że jedna oponka jest mniejsza niż kawałek pizzy, chociaż nie gwarantuję, że przestaniecie na jednej:)
Składniki- mąka pszenna - 250 g
- drożdże - 20 g
- jajko - 1 szt.
- masło - 100g
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1/2 łyżeczki
- ciepła woda - 200 ml
- sos pomidorowy - ok. 200 ml
- ser żółty - do posypania
- suszona bazylia - do posypania
Z drożdży, kilku łyżek wody i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Dodać jajko i ciepłą wodę ponownie wymieszać. Następnie dodać gorące, rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrobić gładkie cisto. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte przełożyć na blat i rozwałkować na ok. 3 cm. Wycinać kółka szklanką, następnie środki kieliszkiem, tak aby powstała oponka. Odstawić do wyrośnięcia. Każdą oponkę posmarować sosem pomidorowym, posypać suszoną bazylią, następnie posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15 min.
Smacznego:)