Oponki a’la pizza

Oponki a’la pizza
Zdjęcie - Oponki a’la pizza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 45
  • Czas przygotowania: 30minuty
  • Czas gotowania: 15minuty

Zokazji Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam na ........ oponki:) Mięciutkie i  pachnące. Zaletą jest to, że jedna oponka jest mniejsza niż kawałek pizzy, chociaż nie gwarantuję, że przestaniecie na jednej:)

Składniki Instrukcje

Z drożdży, kilku łyżek wody i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Dodać jajko i ciepłą wodę ponownie wymieszać. Następnie dodać gorące, rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrobić gładkie cisto. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte przełożyć na blat i rozwałkować na ok. 3 cm. Wycinać kółka szklanką, następnie środki kieliszkiem, tak aby powstała oponka. Odstawić do wyrośnięcia. Każdą oponkę posmarować sosem pomidorowym, posypać suszoną bazylią, następnie posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Oponki a’la pizza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów