Omlet ze szpinakiem
Omlet ze szpinakiem i serkiem ricotta - propozycja na szybki i prosty obiad czy kolację - na śniadanie preferuje owsiankę ;) Zdrowe, lekkie i syte danie - idealne na mroźne dni. Spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI:
2 jajka
2 łyżki mleka
100 g świeżego szpinaku
2 pełne łyżki serka ricotta
ząbek czosnku
sól
pieprz
oliwa
Na patelni rozgrzej oliwę ( u mnie 1 łyżka) i wrzuć szpinak, podduś przez chwile by "zwiędł". Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
Następnie szpinak wymieszaj delikatnie z serkiem ricotta i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jajka i mleko roztrzep w szklance widelcem, dosyp niewielką ilość soli i pieprzu. mase jajeczną wylej na gorącą patelnie - usmaż omlet na dwóch stron. (Ja przygotowałam omlet na teflonowej patelni do naleśników bez dodatku tłuszczu).
Na połowie omleta rozłóż szpinak z ricottą i złóż.
Zjedz go natychmiast :)