Omlet z ziołami i malinami

Omlet z ziołami i malinami

Zdjęcie - Omlet z ziołami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Omlet na śniadanie w sobotę czy niedzielę to chyba już tradycja wszyscy do uwielbiają dla każdego z innymi dodatkami a czasem smażę ich naprawdę dużo :-) Ja najbardziej lubię z owocami lub ziołami prosto z mojego ogrodu. Omlet jest bardzo puszysty i mięciutki, można go zrobić również na słodko to już zależy od waszego smaku i fantazji Polecam

Porcja dla jednej osoby

  • 3 białka + 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki razowej lub orkiszowej 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 3 garście świeżych ziół ( bazylia,oregano,tymianek,roszponka,kolendra)
  • 20 strączków groszku 
  • 10 sztuk malin 
  • 3 łyżki tartego parmezanu +1 łyżka do posypania 
  • kilka kwiatków ogórecznika

Świeże zioła umyte i osuszone posiekać na drobniejsze kawałki , groszek obrać ze strączków dodać do ziół wraz z malinami i trzema łyżkami tartym parmezanu - odstawić. 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , w międzyczasie rozgrzać patelnie teflonową z łyżką oleju. Do ubitych białek dodać nasiona chia oraz  mieszankę ziół,groszku i malin oraz żółtka i mąkę wszystko delikatnie wymieszać. Całą zawartość miski wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu uważać aby się nie przypaliło gdy się zrumieni przerzucić łopatką na drugą stronę ale jeżeli nie macie w tym wprawy wystarczy zsunąć na talerz przykryć patelnią i odwrócić razem - w ten sposób odwrócimy na drugą stronę. Smażyć aż się zrumieni i zetnie w środku, jeżeli nie macie pewności czy omlet się dopiekł można wstawić całość na chwilę do rozgrzanego piekarnika ( ale uwaga nie każda patelnie jest do tego przystosowana). Pod koniec smażenia przykrywam talerzem na którym będzie podany omlet  aby się zagrzał a omlet nie opadł . Na gotowy omlet układam kilka malin, kwiatów ogórecznika oraz posypuję łyżką parmezanu. 

Smacznego 

Kategorie przepisów