Omlet z ziołami i malinami
Omlet na śniadanie w sobotę czy niedzielę to chyba już tradycja wszyscy do uwielbiają dla każdego z innymi dodatkami a czasem smażę ich naprawdę dużo :-) Ja najbardziej lubię z owocami lub ziołami prosto z mojego ogrodu. Omlet jest bardzo puszysty i mięciutki, można go zrobić również na słodko to już zależy od waszego smaku i fantazji Polecam
Porcja dla jednej osoby
- 3 białka + 2 żółtka
- 2 łyżki mąki razowej lub orkiszowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka nasion chia
- 3 garście świeżych ziół ( bazylia,oregano,tymianek,roszponka,kolendra)
- 20 strączków groszku
- 10 sztuk malin
- 3 łyżki tartego parmezanu +1 łyżka do posypania
- kilka kwiatków ogórecznika
Świeże zioła umyte i osuszone posiekać na drobniejsze kawałki , groszek obrać ze strączków dodać do ziół wraz z malinami i trzema łyżkami tartym parmezanu - odstawić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , w międzyczasie rozgrzać patelnie teflonową z łyżką oleju. Do ubitych białek dodać nasiona chia oraz mieszankę ziół,groszku i malin oraz żółtka i mąkę wszystko delikatnie wymieszać. Całą zawartość miski wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu uważać aby się nie przypaliło gdy się zrumieni przerzucić łopatką na drugą stronę ale jeżeli nie macie w tym wprawy wystarczy zsunąć na talerz przykryć patelnią i odwrócić razem - w ten sposób odwrócimy na drugą stronę. Smażyć aż się zrumieni i zetnie w środku, jeżeli nie macie pewności czy omlet się dopiekł można wstawić całość na chwilę do rozgrzanego piekarnika ( ale uwaga nie każda patelnie jest do tego przystosowana). Pod koniec smażenia przykrywam talerzem na którym będzie podany omlet aby się zagrzał a omlet nie opadł . Na gotowy omlet układam kilka malin, kwiatów ogórecznika oraz posypuję łyżką parmezanu.
Smacznego