Omlet z roszponką
Dziękuję bardzo za super prezent świąteczny Olej Kujawski 3 Ziarna . Brakowało czasu na wykorzystanie go w mojej kuchni ale pierwsze co zrobiłam to posmakowałam go na łyżeczce i nie miał neutralny smak co bardzo mi odpowiadało. Musiałam go schować na jakiś czas do szafki ale tym razem bez zawijania w gazetę butelki gdyż jest wykonana z ciemnego szkła i światło nie działa już na niego niekorzystnie.
A więc doczekał swoje i teraz czas na śniadanie padło na omlet jeden z ulubionych moich zestawów śniadaniowych. W zasadzie to dwa w jednym omlecik i mini sałatka z dresingiem.
Jest bogaty w wartości odżywcze takie jak omega 3 oraz witaminy K i E , po przetestowaniu go stwierdzam że nadaje się zarówno do sałatek jaki i potraw smażonych i myślę że również będzie idealny do pieczenia.
Omlet jest delikatny i puszysty z delikatną sałatką cytrynową która orzeźwia i nadaje mu wyrazistości. Polecam
sałatka
- garść roszponki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki miodu
- sól , pieprz do smaku
Wszystkie składniki wymieszać i polać roszponkę - odstawić.
dodatkowo
- 1 łyżka sezamu
Na suchej patelni uprażyć sezam - zdjąć z ognia.
omlet
- 2 jajka ( oddzielnie żółtka i białka)
- 100 g twarogu
- 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
- olej do posmarowania patelni
Żółtka utrzeć z twarogiem na gładko. W drugiej misce ubić białka następnie wymieszać delikatnie z masą serową na końcu dodać mąkę i delikatnie połączyć.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wylać masę , smażyć na małym ogniu na rumiano z obu stron. W międzyczasie podgrzać talerz włożyć na krótką chwilę do piekarnika.
Wyłożyć omlet na to sałatkę i posypać sezamem.
Smacznego