Omlet z kokosem
Zapraszam na lekkie śniadanie w postaci aromatycznego omletu z ziołami i kokosem. Jest delikatny aż rozpływa się w ustach , ciężko opisać go słowami dlatego musicie koniecznie spróbować. Idealny również po treningu zawiera zarówno białko jak i zdrowe tłuszcze. Polecam
na jedną porcję
- 2 jajka
- kilka świeżych liści bazylii
- 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
- mała garstka świeżych plasterków kokosa
- garść świeżej rzeżuchy
dodatkowo
- 1 -2 kromki chleba
- 2 plasterki pleśniowego sera koziego
Jajka ubić w miseczce dodać sól, pieprz oraz porwane liście bazylii ,rzeżuchę a następnie wsypujemy małe plasterki koksa. Wszystko wymieszać, rozgrzać patelnię z olejem koksowym - wylać masę jajeczną i smażyć , gdy masa zacznie się ścinać powoli zwijać ale nie dopuszczać do całkowitego ścięcia gdyż podczas zwijania omlet zacznie nam popękać po bokach.
W międzyczasie przypiec kromki chleba w tosterze na grzanki.
Omlet przekroić na pół , przełożyć na talerz i podawać z plasterkami pleśniowego sera koziego i przygotowanymi wcześniej grzankami.
* Kokos pociąć go w bardzo cieniutkie plasterki najlepiej używając do tego obieraczki , można też przelać do gorącą wodą lub namoczyć w ciepłej wodzie przez kilka minut lub zetrzeć na drobniejszych oczkach tarki.
Smacznego