Omlet z brokułami
Wyjdzie na to, że jem tylko omlety na śniadanie. Ale prawda jest taka, że bardzo lubię jajka, omlety szczególnie i uwielbiam zmieniać w nich różne dodatki. Dlatego dzisiaj proponuję wersję z duszonym brokułem i serem. Dla mnie pycha.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- ok. 1/4 brokuła
- oliwa
- parmezan
- tymianek
Brokuła podzielić na jak najmniejsze różyczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić brokuła, i chwilę smażyć, można podlać wodą i dusić 3-4 min. Brokuł powinien być miękki ale nie rozgotowany. W tym czasie w kubku ubić jajka z solą, mlekiem i tymiankiem. Zdjąć brokuła. Wlać na patelnię jajka. Smażyć jak naleśnika podważając brzegi aby nie ścięte jeszcze jajko spłynęło. Gdy masa zaczyna być już ścięta ułożyć na połowie brokuła i posypać startym parmezanem. Przykryć drugą połową omleta i smażyć jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Natychmiast podawać.
Smacznego:)