Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

 

Zdjęcie - Omlet cesarski Kaiserschmarrn - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiAustriacki omlet cesarski Kaiserschmarrn zobaczyłam w programie "Jestem z Polski". Bardzo lubię ten program. Zwykle zwracam uwagę na kuchnię danego kraju. W programie zobaczyłam ten omlet i musiałam go zrobić. Pooglądałam filmiki jak to robią restauratorzy austriaccy i oto jest.

 

Ja polecam też przy okazji naleśnik japoński. Link znajdziecie tu:

Naleśniki japońskie

Składniki na omlet cesarski Kaiserschmarrn:

  • 4 jaja
  • 160 ml mleka
  • 100 g mąki (dałam orkiszową)
  • 40 g cukru do piany z białek (dałam ksylitol)
  • trochę cykru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta soli

Dodatki:

  • cukier puder
  • rodzynki
  • prażone jabłko szara reneta lub inna konfirura
  • owoce

Jak przygotować omlet cesarski Kaiserschmarrn?

Przygotować dwa naczynia. Do jednego dać białka a do drugiego żółtka. Ubić białka na pianę a pod koniec dodać cukier i chwilę ubijać. Do żółtek wlać mleko i dodać mąkę. Delikatnie wymieszać mikserem. Do masy dodawać po łyżce piany z białek i wymieszać. Całość przelać do dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na łyżce masła. Kiedy się dobrze zrumieni od spodu na wierzch posypać rodzynki i przewrócić na drugą stronę. Kiedy będzie zrumienione drewnianą szpatułką poprzecinać omlet a kawałki jeszcze chwilę podsmażyć mieszając je od czasu do czasu. Można wlać na patelnię kieliszek rumu i flambirować. Ja ten etap pominęłam.

Kategorie przepisów