Omlet cesarski Kaiserschmarrn
Austriacki omlet cesarski Kaiserschmarrn zobaczyłam w programie "Jestem z Polski". Bardzo lubię ten program. Zwykle zwracam uwagę na kuchnię danego kraju. W programie zobaczyłam ten omlet i musiałam go zrobić. Pooglądałam filmiki jak to robią restauratorzy austriaccy i oto jest.
Ja polecam też przy okazji naleśnik japoński. Link znajdziecie tu:
Naleśniki japońskie
Składniki na omlet cesarski Kaiserschmarrn:
- 4 jaja
- 160 ml mleka
- 100 g mąki (dałam orkiszową)
- 40 g cukru do piany z białek (dałam ksylitol)
- trochę cykru waniliowego
- 1 łyżka masła
- 1 szczypta soli
Dodatki:
- cukier puder
- rodzynki
- prażone jabłko szara reneta lub inna konfirura
- owoce
Jak przygotować omlet cesarski Kaiserschmarrn?
Przygotować dwa naczynia. Do jednego dać białka a do drugiego żółtka. Ubić białka na pianę a pod koniec dodać cukier i chwilę ubijać. Do żółtek wlać mleko i dodać mąkę. Delikatnie wymieszać mikserem. Do masy dodawać po łyżce piany z białek i wymieszać. Całość przelać do dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na łyżce masła. Kiedy się dobrze zrumieni od spodu na wierzch posypać rodzynki i przewrócić na drugą stronę. Kiedy będzie zrumienione drewnianą szpatułką poprzecinać omlet a kawałki jeszcze chwilę podsmażyć mieszając je od czasu do czasu. Można wlać na patelnię kieliszek rumu i flambirować. Ja ten etap pominęłam.