Omega-3, a więc łosoś ;-)
Dziś łososiowo i krótkie wakacje w mieście. :-)
Łosoś i szpinak
np. 1 kg filetu łososia i 1/2 kg szpinaku
sól, pieprz
ocet balsamico
oliwa z oliwek
sos worcestershire
sok z cytryny
miód
Szpinak myję, obcinam końce, szatkuję. W dużym garnku rozpuszczam odrobinę masła lub oliwy, na to wrzucam liście szpinaku. Mieszam. Jak gotowy (po kilku minutach zmniejszy objętość, ściemnieje i nie należy go już wtedy podgrzewać) doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na parze przez ok. 15 minut gotuję kawałki łososia bez skóry, ew. smażę na oliwie.
Sos robię mieszając oliwę, worcestershire, sok z cytryny, miód, ocet balsamiczny.
Na talerz kładę szpinak, na szpinak łososia, całość obficie polewam sosem. Palce lizać. :-)