Omega-3, a więc łosoś ;-)

Omega-3, a więc łosoś  ;-)

Dziś łososiowo i krótkie wakacje w mieście. :-)

Zdjęcie - Omega-3, a więc łosoś  ;-)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Omega-3, a więc łosoś  ;-)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Omega-3, a więc łosoś  ;-)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Omega-3, a więc łosoś  ;-)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Omega-3, a więc łosoś  ;-)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łosoś i szpinak

np. 1 kg filetu łososia i 1/2 kg szpinaku

sól, pieprz

ocet balsamico

oliwa z oliwek

sos worcestershire

sok z cytryny

miód

Szpinak myję, obcinam końce, szatkuję. W dużym garnku rozpuszczam odrobinę masła lub oliwy, na to wrzucam liście szpinaku. Mieszam. Jak gotowy (po kilku minutach zmniejszy objętość, ściemnieje i nie należy go już wtedy podgrzewać) doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Na parze przez ok. 15 minut gotuję kawałki łososia bez skóry, ew. smażę na oliwie.

Sos robię mieszając oliwę, worcestershire, sok z cytryny, miód, ocet balsamiczny.

Na talerz kładę szpinak, na szpinak łososia, całość obficie polewam sosem. Palce lizać. :-)

Kategorie przepisów