Ogórki z kamionki 2 w jednym

Ogórki z kamionki 2 w jednym

Ogórki z kamionki to genialne rozwiązanie, bo jedni lubią małosolne a drudzy kiszone. Tak właśnie jest w mojej rodzinie. Panowie uwielbiają małosolne a panie kiszone. Jeden gar a zadowoli wszystkich. Jest jedno ale… panie muszą pilnować, żeby panowie nie zjedli wszystkich małosolnych zanim się ukiszą. Dlaczego??? Dowiecie się czytając sposób wykonania. Zapraszam do lektury i wypróbowania przepisu.

 

Zdjęcie - Ogórki z kamionki 2 w jednym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 10-12

Czas wykonania – 20 min. (czas oczekiwania od 4 do 14 dni)

Stopień trudności – bardzo łatwy

 Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 10 ząbków czosnku ( jeśli są duże to wystarczy 8 szt.),
  • pęczek kopru,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 3 czubate łyżki soli,
  • 3 litry wody ( polecam wodę źródlaną).

 Sposób wykonania:

  1. ogórki myjemy,
  2. chrzan obieramy i kroimy w słupki,
  3. czosnek obieramy
  4. koper płuczemy,
  5. wodę gotujemy z solą a następnie lekko studzimy,
  6. ogórki układamy w kamionce przekładając chrzanem, koprem i czosnkiem,
  7. gdy woda z solą przestygnie zalewamy nią ogórki,
  8. na wierzch kładziemy np. talerz i obciążamy go, tak aby woda przykrywała ogórki i talerz, kamionkę przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu,
  9. po trzech/czterech dniach można delektować się ogórkami małosolnymi własnej roboty i zacząć pilnować tych, którzy je uwielbiają bo na pewno je zjedzą zanim zdążą się ukisić,
  10.  po około 12-14 dniach będą gotowe ogórki kiszone.

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wam smacznego!

Kategorie przepisów