Ogórki z kamionki 2 w jednym
Ogórki z kamionki to genialne rozwiązanie, bo jedni lubią małosolne a drudzy kiszone. Tak właśnie jest w mojej rodzinie. Panowie uwielbiają małosolne a panie kiszone. Jeden gar a zadowoli wszystkich. Jest jedno ale… panie muszą pilnować, żeby panowie nie zjedli wszystkich małosolnych zanim się ukiszą. Dlaczego??? Dowiecie się czytając sposób wykonania. Zapraszam do lektury i wypróbowania przepisu.
Ilość porcji – 10-12
Czas wykonania – 20 min. (czas oczekiwania od 4 do 14 dni)
Stopień trudności – bardzo łatwy
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 10 ząbków czosnku ( jeśli są duże to wystarczy 8 szt.),
- pęczek kopru,
- 1 korzeń chrzanu,
- 3 czubate łyżki soli,
- 3 litry wody ( polecam wodę źródlaną).
Sposób wykonania:
- ogórki myjemy,
- chrzan obieramy i kroimy w słupki,
- czosnek obieramy
- koper płuczemy,
- wodę gotujemy z solą a następnie lekko studzimy,
- ogórki układamy w kamionce przekładając chrzanem, koprem i czosnkiem,
- gdy woda z solą przestygnie zalewamy nią ogórki,
- na wierzch kładziemy np. talerz i obciążamy go, tak aby woda przykrywała ogórki i talerz, kamionkę przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu,
- po trzech/czterech dniach można delektować się ogórkami małosolnymi własnej roboty i zacząć pilnować tych, którzy je uwielbiają bo na pewno je zjedzą zanim zdążą się ukisić,
- po około 12-14 dniach będą gotowe ogórki kiszone.
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wam smacznego!