Ogórki z curry
Jeszcze jeden przepis na ogórki z dodatkiem curry. Polecam !
przepis gabki z forum cincin
Składniki :
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 4 cebule
- liście selera korzeniowego
- gorczyca
zalewa :
- 1 litr wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1,5 łyżki soli
- 3 łyżki przyprawy curry
Cebulę obrać i pokroić w krążki. Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki (mniejsze wystarczy przekroić na pół).
Składniki zalewy zagotować, dodać pokrojoną cebulę, zdjąć z ognia.
Na spód każdego słoika włożyć po listku selera i kilka ziarenek gorczycy. Następnie ciasno ułożyć pokrojone ogórki. Zalać zalewą (wcześniej ją zamieszać, żeby curry podniosło się z dna). Zakręcić słoiki.
Pasteryzować przez ok.7-10 minut.